Реклама / Ads
2| 2681 |21.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Александър Симов: БСП е единствен носител на социалната идея. Всички останали са в десния ъгъл

.
Александър Симов
„Три пъти тази година питаме българските граждани едно и също нещо, и два пъти те дават приблизително един и същ отговор. Сега си мисля, че заради разместването на пластовете отговорът ще бъде различен“, прогнозира резултата от изборите на 14 ноември Александър Симов – водач на кандидат-депутатската листа на „БСП за България“ във Враца.
 

В предаването „Актуално от деня“ по БСТВ Симов припомни: „Половин година ние живяхме с едно изкуствено медийно разделение: партии на протеста – красиви, млади, напомпани и партии на статуквото, към които т.нар. партии на протеста се опитваха да причислят БСП. Видя се, че това разделение е фалшиво, то е смешно, защото т.нар. партии на протеста се издъниха в два парламента. Невъзможността да съставиш кабинет, макар да имаш достатъчно на брой депутати за редовно правителство, доведе до политическа криза“. Той заяви, че по-скоро има телевизионни и реални партии, а БСП е от реалните.

 

Топ-темата на последните 6 месеца, според Симов, е актуализацията на пенсиите, която е поставяна от БСП от години. „В 46-то НС ние казвахме: „Карайте се колкото искате, но дайте да помислим за пенсиите, с оглед на това какво идва в страната“. И, мисля, че докарахме тази битка донякъде, но и че до края на годината пенсионерите ще видят актуализирани пенсиите си. Хората оцениха това“.

 

Кандидат-депутатът подчерта: „Ние сме единствените, които имаме конкретна програма за първите 100 дни управление, а не празни приказки. Срещу нас се изправят едни партии, които дори медиите не ги питат какви идеи имат. Примерно, не съм видял някой да попита Кирил Петков, Асен Василев, Мая Манолова, Христо Иванов какво правим, за да помогнем на домакинствата след високите сметки за ток? Те до утре могат да ни говорят за почтеността в политиката. За мен почтеност в сегашната ситуация означава – имам идея как да помогна на хората и ще я защитавам. Къде са техните идеи за промяна в здравната система – един от наболелите проблеми, който зее като незараснала рана? Идеите им за икономическо развитие? Единственото, което чух е, че с десни политики ще постигаме леви цели. Това е смешно“

 

Симов критикува и конкретно Мая Манолова, за която каза, че заимства идеите на БСП и ги смазва в нейната популистка мелница.

 

„БСП е единствен носител на социалната идея. Всички останали са в десния ъгъл“, посочи Александър Симов.

 

„ИТН се провалиха в много важна стратегическа задача. Хората им гласуваха доверие, защо и как – това е обект на отделен разговор, да изчегъртат Борисов. Те не постигнаха това. Тяхната издънка доведе до това, че ГЕРБ продължават да бъдат заплаха за българската вътрешна политика – те не са си тръгвали от местната власт. Най-лошото е, че ГЕРБ се върнаха в позицията си като първа политическа сила, защото тяхната клиентела видя, че слабостта на партиите на протеста е, че почват да си мислят, че имат още един шанс. Нашата задача е да не позволим това“, категоричен бе Симов.

Симов потвърди: „Гласът за БСП е гаранция за това, че моделът „Борисов“ ще продължи да бъде разграждан и гаранция за това, че след разграждането ще предложим модел на социална държава“.

 

„Една от основните причини да искаме оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров е тази, че той не успя да „пречупи“ политиката на ГЕРБ, само че в друга тоналност. Тази криза започна още от миналата година от неадекватния начин, с който ГЕРБ адресира цялата ковид криза – и в медицинския смисъл на думата, и в социалния й смисъл. Служебният кабинет не можа да обърне тенденцията. Служебният кабинет не можа да предприеме адекватна и смислена кампания за ваксинацията“, така коментира Симов позицията на Изпълнителното бюро на БСП, с която бе поискана оставката ва министър Кацаров. Според социалиста у нас има медицински фашизъм и той датира от края на 90-те години, когато направихме болниците търговски дружества и с точно с този медицински фашизъм трябва да се борим. “Направихме болниците фирми, лекарите счетоводители и търговци, и това е голямата битка, която трябва да водим“, изтъкна Симов. 

 

„Зеленият сертификат е дискриминация, защото дори и да приемем, че е правилната стъпка, не можеш да я въведеш от днес за утре при ниското ниво на ваксинация. Подобна стъпка трябваше да бъде добре разяснена и да бъде даден поне един месец, за да могат хората да решат дали искат да се ваксинират или не. Правейки го по този начин ти нагнетяваш допълнително напрежение в обществото“, заяви Симов и изрази мнение относно това как действията на здравния министър влияят на кандидат-президентската кампания: „Тази позиция на БСП не е огън срещу президента, не е стрелба в неговия гръб. Точно обратното – с подобни действия здравният министър буквално работи срещу президента, тъй като всички действия на служебния кабинет се приписват на Румен Радев. Ние се опитваме това да предотвратим – не можеш да взривиш обществото по този начин“.

 

По думите на Симов паниката със „зелените сертификати“ измества главната тема какво правим с болниците.

 

„Много тежка ще бъде зимата. Не напразно ние сме предвидили компенсации за домакинствата, за да могат да посрещнат тази криза. Но въпросът не е само в мерките, които ще предприемем да защитим хората, за да не се почувстват ударени от тези високи цени. Да си припомним коя беше партията, направила референдум за АЕЦ „Белене“, която настояваше за „Южен поток“, която каза, че трябва да има Бургас-Александруполис. Поне един проект да беше осъществен, ситуацията днес щеше да бъде по-различна. През цялото време защитавахме националната кауза. България сега щеше да има нови ядрени мощности, евтин ток“, припомни Симов. Той изтъкна и предложенията на БСП: „Ние предлагаме помощ на домакинствата от 200 киловатчаса, която държавата да покрие. Това е мярка, която се прилага в много страни. Временно сваляне на ДДС за енергоносителите от 20 на 9% и намаляване на ДДС на малката потребителска кошница също от 20 на 9%. Сега е времето да седнем и да се разберем за стратегическите проекти на българската енергетика, защото трябва да имаме постоянни енергийни мощности. Политиката „Каквото ни кажат началниците“ вече дава своите отровни плодове. Държавата е тази, която може и трябва да се намеси в кризисна ситуация и сега бизнесът го разбра“, отбеляза Александър Симов. 

 

Той открои три проблема в област Враца, където е водач на листата на левицата: „Обезлюдяването на Северозапада поради много причини и липса на възможности. БСП има предложения в тази посока. Здравеопазването – закрити болници в много градове. Топ-въпросът е, че хората нямат транспорт – от селото не могат да стигнат до общинския център, за да си купят лекарства. Не можем да твърдим, че сме модерна държава, а хората да живеят в този феодализъм“.     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2820 |21.10.2021 Голямото ляво обединение около БСП се увеличава със 7 формации . 0| 2931 |21.10.2021 Нинова: Правителството незабавно да спре износа на дърва за огрев, за да се намали цената им . 5| 3588 |20.10.2021 Теодора Овчарова, БСП: Политиката до голяма степен е призвание и професия, а за някои от нас тя е и страст . 3| 3337 |20.10.2021 ”Национално обединение на десницата” предлага декларация за съгласие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads