Реклама / Ads
10| 3536 |10.09.2021 НОВИНИ

Александър Симов, БСП: За пореден път българските пенсионери биват излъгани

.
Александър Симов
За самолети винаги има пари, а когато става въпрос за пенсионерите – пари мистично няма, казва депутатът.
 

„Оказа се, че “Демократична България“ независимо от претенциите, че са политическата сила на демокрацията у нас, не могат да изтърпят различно от тяхното мнение, което много ясно подчертава какво представляват като политическа сила. Те могат да изкажат своето моралистично есе на тема 9-ти септември, но не могат да чуят обратното мнение.“ Така народният представител от ПГ на „БСП за България” Александър Симов коментира събитията от пленарното заседание на НС вчера в ефира на България он еър.

 

Социалистът бе категоричен, че в пленарна зала левицата е имала последователно политическо поведение във връзка с темата за пенсиите. „Ние гласувахме за тези 120 лева, които не са част от пенсионната политика, а антиковид кризисна мярка за 3 месеца и също така подкрепихме актуализацията, като имахме и собствено предложение за различна формула за актуализацията“, обясни той. По думите му левицата иска българските пенсионери да имат максимално повече пари, с оглед на проблемите, които предстоят.


„Когато беше гласувано индексацията на пенсиите да стане от следващия месец, финансовият служебен министър дойде разтревожено в парламента, за да предложи своя собствена версия на гласуваното от парламента – 120 лв. до края на годината и след това да влезе актуализацията. Аз не вярвам, защото за пореден път българските пенсионери биват излъгани“, категоричен бе Симов.


Депутатът от левицата припомни, че в предишния парламент предложената от БСП индексация на пенсиите е минала на първо гласуване, а след това с процедурни хватки “Има такъв народ“, ДПС, “Демократична България“ и всички останали са я унищожили, като не са я подложили на второ гласуване: „Сега предлагат индексацията след 25-ти декември, но дотогава имаме няколко политически факта, които ще се състоят – нови парламентарни избори, правене на ново мнозинство. По всяко време тази индексация може да бъде отменена и това е нашето притеснение“, предупреди Александър Симов.


По думите на социалиста не е вярно твърдението, че няма достатъчно пари индексацията да се случи от 1-ви октомври: „Ставаше въпрос за едни 500 млн., при условие, че икономическите ни специалисти много ясно казаха, че приходите, заложени в актуализацията на бюджета са занижени и има възможност парите да бъдат намерени. Когато даваме за самолети винаги намираме пари, а когато да дадем повече пари на пенсионерите, се оказва, че мистично пари няма“, възмутено заяви той.


„От БСП 10 години се борим по тази тема, а специално в последните 5 постоянно го поставяме. Темата за актуализацията на пенсиите съществува заради БСП, 4 години сме я предлагали и 4 години ни обясняват, че пари няма. Заради нас в последната година тази тема влезе в дневния ред, но за съжаление коалицията “Има такъв народ“, “Демократична България“ и ДПС съсипаха тази актуализация“, поясни депутатът от левицата.


Според социалиста от левицата са знаели, че това ще се случи и заради това са направили и невъзможното да се установи диалог в този парламент.


„Хората гласуваха за новата партия – спасител, но се оказа, че те не вършат работа. Виждаме, че “Има такъв народ“ на инат отказаха да подкрепят правителство с третия мандат, а там имаше възможност за диалог“, припомни Александър Симов. „Стигаме до трети парламентарни избори тази година, защото някои партии не са се научили да говорят“, каза още той

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3479 |09.09.2021 Александър Симов: 9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от ДБ . 10| 4974 |05.09.2021 Александър Симов: Маските паднаха, ето защо притискаха Нинова да се откаже от третия мандат . 4| 3493 |03.09.2021 Александър Симов: БСП направи и невъзможното да има съгласие и диалог, защото България се нуждае от редовен кабинет . 1| 3239 |31.08.2021 Александър Симов, БСП: Има теми, по които всички можем да постигнем съгласие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads