Реклама / Ads

0| 2461 |29.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

БСП и ПП АБВ: Кой има интерес да торпилира българския държавен оръжеен бизнес?

.
”В последните 10 години отбранителната индустрия и сектор „Отбрана“ като цяло бяха отдадени на изполица на коалиционни партньори на ГЕРБ и като резултат виждаме какво е днешното им състояние. Има нужда от сериозен ремонт и поддръжка на въоръжението и техниката на Българската армия.” Това заяви заместник-председателят на БСП и водач на листата на ”БСП за България” в Сливен Атанас Зафиров на съвместна пресконференция с председателя на ПП АБВ Румен Петков.

"Няма как да не ни тревожи  състоянието на "Терем Холдинг" ЕАД. Получихме доста обезпокоителна информация за течащи процеси в холдинговата структура. За съжаление, в последните години се засилват процесите на обезкървяване на предприятията от структурата на "Терем" и се виждат все по-лоши финансови резултати, които обаче по някакъв начин остават скрити", обърна внимание Зафиров.

Социалистът обясни, че за първото полугодие счетоводно се регистрира загуба от 1,2 млн. лв. По неговите думи в подобни и по-високи стойности е загубата за предната и по-предната година.

 

"Имаме информация, че има и неразпределена счетоводна загуба от минали години за над 61 млн. лв. Това подсказва, че структурата се намира в обезпокоително състояние. Това води и до текучество и до намаляване на заетите в сектора и само за миналата година 150 са напуснали структурата", съобщи зам.-председателят на БСП.

"Няма как да не ни притеснява, когато хора, безспорно свързани с този модел на управление, биват възстановявани на същите позиции", коментира Зафиров последните назначения на служебното правителство в "Кинтекс" ЕАД. "Ако искаме  да дадем отговор на въпроса къде изчезнаха едни пет милиона долара в посока Сърбия от джоба на българския данъкоплатец, няма как да приемем подобни кадрови назначения.  Те означават само едно - връщане на Борисов и Борисовщината в управлението на сектора", добави той.

 

"Нашият ангажимент е да стабилизираме отбранителната индустрия и държавата да я подкрепи с всички инструменти, които има", заяви председателят на АБВ Румен Петков. Той подчерта, че последните 10 години на Борисов и на ГЕРБ са най-мрачните в историята на отбранителната индустрия на Република България.

"Те бяха свързани с изключителна агресия срещу предприятията от военно-промишления комплекс, абсолютно необоснована и с нищо немотивирана. В резултат на това беше дискредитирана сериозно позицията на държавния търговец "Кинтекс" и на няколко от най-големите ни предприятия. На два пъти полиция, жандармерия и прокуратура, ДАНС нахлуваха в държавния търговец "Кинтекс", без впоследствие да има резултати", каза още Петков.

"Кинтекс" като държавно предприятие всяко тримесечие депозира своите отчети в Министерство на икономиката. Тези скандали не останаха незабелязани обаче от нашите партньори“.

 

Румен Петков посочи нещата, които будят притеснения през последните месеци: „Предишният министър на икономиката Кирил Петков прикри по един много грозен начин кореспонденцията между ДКК и “Кинтекс“. В резултат на това “Кинтекс“ подписа скандалния договор с един сърбин и му преведе 5 млн. долара, от което нищо не последва. Тази кореспонденция продължава да не вижда бял свят“, обясни той.

По думите му, друго притеснително действие, е връщането на Александър Михайлов за изпълнителен директор на “Кинтекс“: Г-н Александър Михайлов е същият, който тогава Бойко Борисов назначи на длъжността изпълнителен директор, и който подписа скандалния договор“, възмутено коментира Петков. „Продължава прикриването на цялата технология по подписването на договора. Първоначално Ведомствената комисия отказва лиценз на сръбската компания, а дни по-късно издава лиценз и още няколко дни след това се сключва и договорът с “Кинтекс“, каза още той.

По неговите думи дискредитацията на това предприятие е нанесла сериозни поражения на бизнеса ни с Индия, Алжир, Тунис и ред други държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2416 |29.10.2021 Манолова ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от гласуването . 0| 2339 |29.10.2021 Станислав Младенов: Управленската програма на БСП е насочена към икономическия растеж на държавата . 1| 2361 |29.10.2021 Борисов да каже на ДАНС и прокуратурата кои са “четиримата контрольори” на машинния вот . 1| 2250 |29.10.2021 БСП и ПП АБВ поеха ангажимент да стабилизират отбранителната индустрия.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ