Реклама / Ads
22| 29055 |09.10.2021 НОВИНИ

Христо Иванов: Колеги от ГЕРБ, няма да стане с подобни трикове

.
ГЕРБ и ДПС са носители на корупционния вирус и това е разбиране в обществото. Колеги от ГЕРБ, няма да стане с подобни трикове - да изтикате уважаван иначе учен и да се скриете зад него, да скриете 12 г. мизерия и злоупотреба с власт. Няма да стане.
 

Това заяви пред bTV Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Повод за коментара му е ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който влиза в битката за "Дондуков 2", а зад гърба му стоят от партия ГЕРБ. Инициативният комитет, издигнал кандитурата на Герджиков, е оглавяван от Борисовия депутат Румен Чолаков. Междудвременно се появи и друг кандидат за президент - Лозан Панов, който бе издигнат от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", а кандидатурата му бе подкрепена именно от "Демократична България".

 

"Панов бе говорител на гледните точки на демократичната общност и нейните каузи. Подкрепихме го, защото е независим и то не просто по формата, в който е подал документите си в ЦИК. Незаивисим е, защото го е доказал. Той е магистрат и по закон е департизиран. Господин Панов трябва да бъде подкрепен, защото България най-накрая ще има независим президент", обясни още Иванов.

 

Кампанията и посланията на шефа на Върховния касационен съд с изтичащ мандат са лично негови, обясни Христо Иванов. Преди няколко дни Лозан Панов отправи критики към Румен Радев и го нарече "фалшив герой".

 

"Господин Радев има за какво да бъде критикуван, независимо от това, че по отношение на тези дълбоки теми като съдебната реформа държавният глава застана на правилната страна. Но може да бъде критикуван по отношение избора на Иван Гешев. Пропусна възможността да употреби в пълнота правомощията на президента. Можеше да гледа по съвсем друг начин", посочи още Иванов.

 

По отношение съставянето на правителство след изборите на 14-ти номеври съпредседателят на "Демократична България" изрази надежда, че диалогът ще се случи, а формациите ще стигнат до консенсус.

 

"Имаше структурни проблеми, свързани с представата ни за това как се стига до формиране на правителство, как се споделя отговорност и че това не е подялба на порции. В политиката професионализмът е много важен. Технологията и изпитаните демократични механизми са важни. Хората не искат да сменим Бойко Борисов в ролята му на един голям, който раздава чембери, с друг такъв. Хората искат равнопоставен разговор, в който да доминират обществените интереси, а не междуличностните отношения. Тези два избора бяха цената всички ние да научим този урок. Ще има коалиции, които ще стъпят върху внимателно разработени и подробни споразумения. Ще има споделяне на отговорност и разговорът ще бъде за това, а не кой какво ще вземе. Ще има разговор за биографиите и капацитета на хората", коментира още Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7609 |07.10.2021 Иво Христов в ЕП: След реакторите искате да закрием и мините? Не! . 9| 4438 |06.10.2021 Енергийният експерт Димитър Иванов: Изненадах се, че енергийният министър Живков остана на поста си . 1| 3001 |05.10.2021 Мими Христова на полуфинал в Осло . 47| 9117 |02.10.2021 Тошко Йорданов: Персонална отговорност за несъставяне на кабинета има Христо Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads