Реклама / Ads
0| 2851 |04.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Нинова: Нека направим национална кампания за доброволци в болниците

.
Служебното правителство не успява да овладее пандемията от ковид, затова поискахме и оставката на служебния здравен министър. Ние имаме и конкретни предложения какво трябва да се направи в момента.
 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНТ като обясни: „Болниците са претоварени, лекарите и медицинските сестри са изтощени, затова се обръщам към лидерите на другите партии с апел за обединение за Национална доброволческа кампания.“ Тя допълни, че за да се случи това служебният кабинет трябва да осигури финансиране. На въпрос  за личния и опит , тя отговори,че е била доброволец-санитар в ковид отделение и знае каква ценна помощ е това  за лекари и пациенти.

 

На второ място лидерът на БСП очерта проблемът с липсата на важни неща в болниците като респиратори, кислород и лекарства и призова за пореден път да бъде отворен Държавният резерв: „Ако там ги има тези неща осигурете ги на болниците. Ако ги няма нека да потърсим европейска помощ“, каза още Нинова. Тя допълни, че отделянето на специални ковид болници също е мярка, която е трябвало, и все още трябва да бъде предприета: „По този начин няма да се спират плановите операции в чистите болници.“ Към здравните мерки Нинова добави и допълнително финансиране на медицинските лица на първа линия.

 

В предаването “Още от деня“ председателят на БСП обясни, че трябва да се говори и за реформа в здравеопазването, както и за това, че здравето не трябва да е стока и болниците да не са търговски дружества.

 

Във връзка с обявената от здравния министър кампания за ваксинация, Нинова заяви, че тя е закъсняла, но нормална, а относно контролът върху спазването на мерките заяви: „Той не е ефективен. Призовавам всички да спазват елементарните мерки за маска, дистанция, дезинфекция.“ 

 

Корнелия Нинова обясни, че за да се сформира редовен кабинет, партиите трябва да загърбят желанието си за власт, постове и разпределяне на министерски кресла. „Има кризи, но има и решения. Решението  е редовен кабинет, работещо правителство, стабилно мнозинство и няколко конкретни стъпки в 3 посоки“, заяви Нинова като по думите й в момента има 3 кризи – социална, енергийно-икономическа и здравна. „Изключително важно е след 14 ноември да сформираме парламент, да проявим мъдрост, спокойствие, разум, и диалогичност“, категорична бе тя.

 

По думите на Корнелия Нинова една от първите стъпки в новия парламент трябва да бъде за уязвимите групи, тъй като увеличението на всички цени се отразява в крайния продукт, а него го плаща народът. „Трябва да подобрим доходите на хората, а това минава през минимална работна заплата и преизчисляване на пенсиите. Една средна заплата за самоосигуряващите се, както и за родителите, които остават вкъщи да си гледат децата. Подпомагане на енергийно слабите с 200 киловатчаса електроенергия, които държавата да гарантира, както и да не им се спира тока 2 месеца, ако сметките не са платени“, заяви тя.

 

Корнелия Нинова посочи и няколко от предложенията на левицата, свързани с енергийната криза: „Ние искаме да намалим ДДС на енергоносителите, както и на храните от малката потребителска кошница. Държавата да поеме определен процент фиксирани разходи за миналата година на фирмите“, обясни тя, като по думите й това е практика и на редица европейски държави

 

Относно бизнеса Нинова заяви: „Искаме да спасим българските фирми и българското производство. Мярката 60/40 да стане 80/20. Натрупаните свръхпечалби на производителите и търговци на енергия да се преразпредели справедливо към българските фирми и домакинства“, коментира тя.

 

По думите й всички тези предложения трябва да бъдат облечени в 3 закона, за които трябва работещ парламент – Законът за НЗОК, бюджетът на НОИ и държавният бюджет. „Ние сме готови да разговаряме с т.нар. “партии на протеста“, за да търсим решение на проблемите“, допълни лидерът на БСП

 

Корнелия Нинова заяви, че е изненадана от липсата на разговор по темата за Бюджет 2022г., тъй като ще има само един месец за неговото приемане. „Призовавам служебния кабинет да сложи на масата техния проект за бюджета за 2022г., защото такъв се готви, но никой от нас не знае какво има вътре“, обясни тя.

 

„Не искаме да се повтаря картината от 46-ия парламент. Тогава изпитахме отговорността да водим едновременно преговорим и за правителство, и за актуализация на бюджета“,  припомни тя и призова останалите партии да бъдат подготвени за този момент. „Ние сме готови с нашия План за първите 100 дни и всеки момент сме готови да разговаряме“, допълни Нинова.

 

Във връзка с президента Радев Корнелия Нинова обясни, че неговият успех е важен за левицата и за държавата, но в ситуация на парламентарна република, каквато е България, парламентарните избори са по-важни. „Служебният кабинет и президентът на Републиката ,който и да е той, не може да реши нито един от тези проблеми. Само парламентът може да преизчисли пенсиите, да поеме процент от фиксирания разход на фирмите, да помогне на младите семейства и да увеличи майчинството“, обясни тя.

 

Темата с броенето на разписките при гласуването Нинова коментира така: „Ние го подкрепяме и се изненадвам от истерията, която се разрази последните дни. С броенето на разписките не се отменя машинното гласуване, то е контрол дали машината отчита вярно резултата“. Имаше съмнения за манипулиране на софтуера , броенето ще докаже че тези съмнения са неоснователни. Но като виждам каква истерия обхвана някои хора да не лъсне злоупотреба с гласове започвам да си мисля, че съмненията са основателни"обясни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2768 |01.11.2021 Корнелия Нинова: Не може да си позволим в зимните месеци да оставим държавата без управление . 0| 3057 |31.10.2021 Корнелия Нинова: Искането за импийчмънт на Радев нито е логично, нито съдържателно . 0| 2962 |30.10.2021 Нинова: Всички решения на кризите днес са в работещ парламент, мнозинство и правител . 0| 2797 |30.10.2021 Нинова пред туристическия бранш във Варна: ще направим всичко възможно да има правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads