Реклама / Ads

1| 3114 |20.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Анна Славова: Детското здравеопазване е ключов приоритет за БСП

.
Пандемията от КОВИД-19 задълбочи още повече социалните и здравни неравенства в България. 1/3 от децата у нас живеят в риск от бедност. Затова един от ключовите приоритети и на БСП са социалните и здравни аспекти в сферата на детското здравеопазване.

Това каза народният представител от „БСП за България“ в 44-то Народно събрание и член на Комисията по здравеопазване Анна Славова, която е кандидат от 25 МИР, по време на дискусия на тема „Сектор „Здравеопазване“ в предизборната платформа на БСП“.


Събитието е по инициатива на БСП – София, а модератор бе проф. Невена Цачева. В дискусията взеха участие и кандидатите за народни представители от „БСП за България“ проф. д-р Жени Стайкова, доц. д-р Стефан Найденов, д-р Венцислава Каменова – Костадинова и д-р Александър Кобаков.


„В нашата предизборна платформа сме записали, че искаме въвеждане на безплатни лекарства за децата до 14 г. С една такава мярка се обръщаме към най-уязвимата и беззащитна група в обществото – децата“, обясни още Славова.


Тя допълни, че от левицата предлагат да облекчат както родителите, така и възрастните хора, като се намали ставката на ДДС за лекарства.


„За съжаление това, което наблюдавах като народен представител, е, че при приемането на държавните бюджети, детското и майчинското здравеопазване оставаше само на думи в разказвателната част на бюджета. В числата ги нямаше“, заяви Славова.


Тя бе категорична, че ще продължи да се бори и за изграждането на детска болница. „Надявам се, че децата ще станат приоритет на следващото управление“, заяви Славова.


„БСП е с грижа за хората, за деца, за техните интереси, поставени на първо място“, каза народният представител.


„Пандемията от КОВИД-19 ни показа силната липсата на кадри – като от лекари, така и от специалисти по здравни грижи. Видяхме и колко неравномерно се финансират лечебните заведения“, каза от своя страна проф. д-р Жени Стайкова.


По думите й трябва много сериозна политика за профилактика на болести и по-висока здравна култура. „Защото информираният човек, който знае как да се храни, как да живее, е здрав“, заяви тя.


„Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидизация в световен мащаб. Почти 50% от всички смъртни случаи са в резултат от сърдечни заболявания. Според доклад на СЗО през следващите 30 г. ни очаква пандемия от сърдечно-съдови заболявания. У нас 68% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания“, отчете кардиологът доц. д-р Стефан Найденов.


Това, което той ще предложи, ако бъде избран за депутат, е да се наблегне на първичната масова профилактика.


„Едно от нещата, които смятам, че трябва да се променят, е болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Другото е създаването и развиването на електронното здравно досие“, заяви ендокринологът д-р Венцислава Каменова - Костадинова.


Тя сподели, че има идея за развитие на центрове за обучение на диабетици в големите областни градове. „Обучението е един от основните стълбове на лечението“, каза тя.


„Ще работя за това да има различни профилактични програми. Моето лично желание е да има програма за профилактика и ранното диагностициране на рака на маточната шийка, който е абсолютно лечим“, обясни акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков. Той добави, че ще работи и за увеличаване на средствата за женските консултации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 9687 |20.03.2021 Иван Ченчев, БСП: В момента имаме най-слабият премиер в Европа . 16| 2991 |20.03.2021 Павел Вълнев и Цветан Цветанов: Инициативата „Три морета“ - защита на демокрацията в Източна Европа . 3| 3151 |20.03.2021 Нинова към бизнеса: Ще освободим фирмите от рекета, на който са подложени . 16| 3174 |20.03.2021 Павел Вълнев и Валя Балканска с обща кауза за връщането на българите в Родината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ