Реклама / Ads
0| 3717 |01.04.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Анна Славова: Здравето и образованието на децата са основата на една развита България

.
Основният ми приоритет в бъдещата ми работа като народен представител, когато бъда избрана, отново ще са децата. Това заяви Анна Славова – кандидат за нареден представител от „БСП за България“ в 25 МИР.
 

„Децата не заслужават подобно отношение от страна на държавата. Тяхното здраве и добро образование са основата на една развита в бъдеще България. Дължим им го“, заяви още Славова.

 

Тя сподели, че година и половина е работила непрестанно по темата детско здравеопазване и за изграждане на национална детска болница. „Всяка година, във всеки бюджет сме настоявали за повече пари за майчино и детско здраве. Това обаче не се случва в действителност, а само на хартия“, каза тя.

„Сегашната педиатрия не разполага с отделение по образна диагностика. Там няма нито скенер, нито ядрено-магнитен резонанс. Много деца биват пренасяни в студ и сняг до съседна болница, за да им бъде направено определено изследване. Това е недопустимо в 21-ви век“, категорична е социалистката.

 

Славова обясни, че през 2020 г. са отпуснати 100 млн. лева за изграждането на детска болница в сграда, чието строителство е започнало преди повече от 40 г. „Тези средства всъщност отиват за възстановяване на една рушаща се стара постройка. Отделно Министерството на здравеопазването кандидатства пред ЕС за още 100 млн. лева. В същото време, по разчети, една нова детска болница, която ще се изгради наново, би излязла два пъти по-малко“, счита кандидатът за народен представител.

„На многократните ми въпроси по време на парламентарен контрол защо не се построи наново, защо по този начин беше проведен търга – логично обяснение така и не получих. Играем си през няколко седмици на добрите и лошите – Борисов спира строежа и ще събаря сградата, министърът обяснява, че няма да отмени търга и няма да изкара остатъка от живота си в съдебни зали“, сподели още Славова.

 

„Създават се структури и структурки, без ясното съзнание какво точно да се случи, докато вероятно тихомълком изпълнението на поръчката си върви. Има създадено дори търговско дружество, с неясен статут и задача. Има и Обществен съвет, в който не са включени заинтересованите страни“, каза още тя.

 

„Има десетки въпроси от моя страна към сменящите се министри, редица протести и гражданско недоволство – отсреща мълчание и бездействие. Няма нито една нова скринингова програма, няма превенция на заболявания в детска възраст, няма дентална профилактика. Страната ни е на едно от първите места по детска смъртност. Така се развива детското здравеопазване последните повече от 10 години“, допълни социалистката.

 

По думите й трябва да се направи цялостен анализ на състоянието на детските болници и отделения в цялата страна. За това много ще помогне кампанията, която се провежда в момента във Facebook под надслов „Детски болници в България 2021 – чудовището под леглото на властта“. „От публикуваните до момента снимки се вижда ужасяваща картина“, заяви Анна Славова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3335 |26.03.2021 Анна Славова: Родителите на деца в яслена възраст, за които няма места, да бъдат компенсирани . 0| 3227 |21.03.2021 Анна Славова: Истинско геройство е да отглеждаш дете с увреждане в България . 1| 3553 |20.03.2021 Анна Славова: Детското здравеопазване е ключов приоритет за БСП . 3| 3621 |18.03.2021 Борислав Гуцанов: Премиерът и здравният министър си играят със здравето на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads