Реклама / Ads
6| 2216 |06.08.2024 НОВИНИ

Д-р Галя Кондева: Детската болница трябва да отвори врати през август 2028 г.

.
Служебният здравен министър д-р Галя Кондева Източник: Стопкадър: bTV
"Втори мандат като служебен министър на здравеопазването е въпрос, на който най-трудно намирам отговор. През последните 5 години са се сменили 6-7 министъра, голяма част служебни. Голяма част от въпросите в сектора са останали неразрешени. Най-важното е да продължат политиките. Дали аз ще продължа или някой друг не е толкова важно. Важно е да се продължат политиките по ПВУ, за детската болница."
 

Това заяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева в ефира на bTV. 

 

"Към днешна дата не е говорено с мен. Не съм получила предложение. Няма как да се ангажирам с отговор. Ако се отправи такова предложение - по-скоро да", посочи Кондева. 

 

Тя изтъкна, че сред нерешените въпроси в здравеопазването са кадрите. "Специализациите не се осъществяваха както трябва. От 2000 година стои проблемът с медицинските сестри", уточни министърът.





По думите й има проекти по ПВУ, които е добре да бъдат завършени. "Загубихме един проект за протонния център, на стойност над 100 млн. евро. Имаме проекта за онкологичната помощ, имаме проекта за детското здраве, който е над 100 млн. лв. Продължаваме и проекта за спешната помощ. Той е насочен към изграждане на добри условия и бази. Не би трябвало тези пари да бъдат загубени. Заявена е процедурата", отбеляза още д-р Кондева.

 

"100 млн. лв. бяха отделени за детската болница. Вървят всички действия. Август 2028 г. детската болница трябва да отвори врати. Работим по капацитета и структурата на тази болница", каза още здравният министър.

 

Експертът каза още, че се предвижда да има 404 легла в лечебното заведение, които да бъдат разпределени в 24 клинични структури – клиники и отделения. След поредица от разговори е постигнато споразумение за 422 легла. "Обсъдихме въпроса и за детска психиатрия. В София има 13 лечебни заведения, които обслужват различни услуги в детското здраве", добави тя.





Д-р Кондева поясни, че до края на годината се очаква да пристигнат още два медицински хеликоптера. Относно смяната на директора на онкологията, тя бе категорична, че освобождаването му е е по негово желание.

 

"Най-тежко е състоянието на болница "Лозенец". Търсим вариант за стабилизиране на финансовото състояние на болницата. Това беше и причината за смяна на ръководството", подчерта специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2241 |06.08.2024 Камала Харис обявява кандидат-вицепрезидента си в следващите 24 часа . 8| 5356 |06.08.2024 Проф. Алексей Савов: Паленето на кибритена клечка показва дали някой е жена или мъж . 0| 2403 |06.08.2024 Американски съд постанови, че "Гугъл" има незаконен монопол при търсачките в интернет . 0| 2228 |06.08.2024 Комисията по отбрана ще обсъжда предложението на МС за придобиване на зенитно-ракетни комплекси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads