Реклама / Ads

9| 2869 |06.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Д-р Джема Грозданова: Електронното управление е мярката срещу корупцията

.
Д-р Джема Грозданова Източник: споткадър, БНТ
Акценти от участието на д-р Джема Грозданова в предаването „Панорама“ по БНТ. Тя е водач на листата на ПП „Републиканци за България“ в 24 МИР-София, Международен секретар и член на Изпълнителния съвет на партията.

Най-важното, което иска да промени на тези избори е хората да гласуват и да разберат, че тяхното мнение има значение:

 

1.     Искам младите хора да гласуват, защото са интуитивни и мислят по различен  начин. Искам българите в чужбина да успеят да упражнят правото си на глас;

 

2.     Най-важното за мен е да дойдат хора, които са диалогични, търпеливи, балансирани с бизнес ориентация, чисти, необвързани хора. Програмата е много издържана и иновативна;

 

3.     Искам в тази кампания да си говорим по същество, а не да правим черен PR;

 

4.     Искам институциите да са уважавани и народните представители да пазят достойнството на избирателя. Да има политическа коректност.

 

Какво трябва да се направи спешно по темите със Здравната криза и Икономиката:

 

1.     Спешно трябва да се прекратят всички порочни практики. Трябва да спре изливането на пари в нереформирана система. Реформата беше невъзможна, защото всички се съобразяваха с интереси. Трябва смелост за промени в здравеопазването и политически гръб и доверие;

 

2.     Твърдо сме против одържавяването на системата;

 

3.     Не се мотивират хората да се ваксинират, а само се броят ваксини. Най-много ме притеснява изявлението, че не бива да си въобразяваме, че имаме право на избор на ваксина. От ПП „Републиканци за България“ сме за контрол, конкуренция и избор в здравеопазването.

 

Възстановяването на икономиката е свързано с ваксинирането. Европа и България направиха не малко грешки в разпределението на поръчките за ваксини. Освен политика ще се появи и дискриминация в Ковид кризата.

 

4.     Икономиката на България в следващия програмен период ще зависи от реализацията на плана за възстановяване на ЕС. Дано успеем да вложим тези милиарди в качествени и модерни проекти. А не в такива, каквито виждаме в центъра на София. 

 

Конкретни идеи на Републиканци за България за борба с корупцията и злоупотребите с власт:

 

Корупцията не е усещане, това е факт.

 

1.     Пълната свобода на правоохранителните и правораздавателните органите за борба с корупцията, да няма политически чадър върху никого, това е начинът. Ако ние като общество проявяваме нетърпимост към корупцията нещата ще са много по-лесни.

 

Създадоха се институции и структури. Повечето от тях с препоръки от Европа. Тук искам да изясня една заблуда, която много умело се прокара в медиите преди година. Механизмът за сътрудничество и оценка на ЕК не е прекратен -той се занимава с корупцията още от 2007 г. Механизмът продължава паралелно с новия хоризонтален механизъм за наблюдение на върховенството на закона и свободата на медиите. Има и трети мониторинг на Съвета на Европа. Въпросът е дали това работи. Според мен не е достатъчно. И пак казвам зависи от нас.

 

2.     В борбата с корупцията не показваме решителност;

 

3.     Електронното управление е мярката срещу корупционния натиск и корупционните точки.

 

За коя своя грешка ще си признаете?

 

Задържах се твърде дълго в този модел на управление. До тогава правех всичко по силите си да си върша добре работа  в полза на държавата.

 

За тази грешка и за други, които не осъзнавам, се извинявам на хората, които представлявах. Моля ги за извинение.

 

Бъдещото управление. С кого можете да се съюзите и с кого – никога?

 

Зависи какъв ще е рискът за бъдещето на държавата. Резултатите ще покажат. С този въпрос се чертаят разделителни линии.

 

Трябва  да се говори за възможностите след изборите дори и с партиите, с които не си на едно мнение.

 

Но, за да не ме обвините в безпринципност, нашите възможни партньори са тези,  които следват линията на евроатлантическите принципи и поддържат развитието на европейския проект.

 

Кой е най-големият проблем на България?

 

Проблемът е, че не сме обединени и се разделяме. Ако искаме резултат трябва да го променим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 3419 |05.03.2021 Цветан Цветанов: В страната ни трябва да бъде въведено електронно управление . 8| 3457 |05.03.2021 Избори 2021: Въпроси и отговори . 38| 5330 |05.03.2021 По политиките ще ги познаете: Първи предизборни дебати . 8| 3230 |02.03.2021 Нинова пред водачите на БСП: Можем да дадем на хората промяната и сигурността, които искат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ