Реклама / Ads
0| 3209 |28.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Инж. Янко Янков: МО трябва да се освободи от имотите с отпаднала необходимост

.
Въоръжените сили трябва да са осигурени с подходяща инфраструктура на отбраната, която да удовлетворява техните изисквания и нужди. Да съответства на стратегическите, оперативно-тактическите и техническите изисквания за подготовка, разгръщане и водене на бойни действия. Това е основната задача, стояща пред Министерството на отбраната. Мнението е на кандидата за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР инж. Янко Янков.
 

По думите му върху инфраструктурата на отбраната оказват въздействие четири основни фактора, които пряко влияят върху боеспособността на българската армия и на развитието на въоръжените сили. Това са управлението на недвижимата собственост, строителството и строителните услуги, социалната сфера и структурата на администрацията.

 

„Управлението на недвижимата собственост, като основен елемент и дейност на инфраструктурата на отбраната, условно може да се раздели на две - с отпаднала необходимост и оставаща, функционираща за нуждите на отбраната“, обясни Янков и допълни, че за имотите с отпаднала необходимост ежегодно, за данъци, такси, охрана и администриране, Министерството на отбраната дава около 25 млн. лв.

„Това е едно огромно разходно перо, което тежи на министерството повече от 15 години и касае около 1000 имота. Тези средства се явяват сериозен резерв и могат да се използват за развитието на въоръжените сили и за подобряване на условията и качеството на воинската служба“, изтъкна кандидатът за народен представител, който е от гражданската квота.

 

Той счита, че от имотите с отпаднала необходимост министерството трябва да се освобождава в спешен порядък чрез прозрачни разпоредителни действия, при строго спазване на законодателната рамка. Един от начините за освобождаване е чрез прехвърлянето им на областни администрации, общини, други ведомства, граждански организации и др.

 

„Необходимо е вземане на радикално решение и чрез промяна на законодателството или с акт на Министерски съвет да се извърши прехвърлянето на тази част от имотите, които не са в регулация, горски, земеделски фонд и др. Това са близо половината от недвижимите имоти с отпаднала необходимост, от които министерството ще може да се освободи в рамките на година. По този начин ще се разпредели тежестта от стопанисването и ще се създаде възможност за лесна реализация или използването им в полза на местни, общински, регионални и областни интереси“, каза Янко Янков.

Той предлага останалите имоти, с прозрачни процедури за продажба, след актуална инвентаризация и корекция на балансовите стойности, да придобият конкурентна способност и да донесат така необходимите приходи в бюджета на министерството.

„Допълнително негативно влияние в управлението на недвижимата собственост оказва фактът, че 1/3 от имотите нямат акт за собственост. Това изисква време и допълнителни средства“, заяви инж. Янков и обясни, че много имоти са апортирани в търговски дружества към министерството. Повече от половината от тях са ликвидирани или са в процес на ликвидация.

 

„Какво се е случило с тези имоти? Необходим е пълен преглед, инвентаризация и анализ“, убеден е експертът.

Той посочи, че подобно е положението и с много имоти - „екстри“ към видовете въоръжени сили и формирования. Те се използват, в нарушение на много нормативни документи, за представителни нужди, отдих и др.

„Всичко това навежда на извода, че е необходимо след анализиране на актуалната ситуация, да се предприемат необходимите действия за освобождаване на МО от всички излишни за нуждите на отбраната имоти“, категоричен е инж. Янко Янков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3278 |26.03.2021 Цветанов и Вълнев: В парламента трябва да се разпределят парите на данъкоплатеца, а не от джипката . 10| 4317 |25.03.2021 БСП към ГЕРБ: И в наглостта трябва да има граници . 0| 3254 |25.03.2021 Станислав Младенов: Българският производител трябва да бъде с абсолютен приоритет . 0| 3517 |23.03.2021 БСП на среща със СФСМВР: Трябва нов Закон за МВР и колективно трудово договаряне за служителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads