Реклама / Ads
34| 11499 |01.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Корнелия Нинова: Целта ни е да сме първа политическа сила

.
Корнелия Нинова
Интервю с председателя на БСП Корнелия Нинова пo Българското национално радио
 

- От една година насам давате заявка, че целта ви е БСП да е първа политическа сила. Така ли е?

 

- Целта ни е да сме първа политическа сила. Имаме ясна предизборна програма и план за управление. Готови листи с професионалисти и честни хора. Стартираме позитивна кампания. Стъпваме на 4-годишния си опит като категорична опозиция и гледаме напред. Поставяме си цели и ги преследваме.

 

- Очакват ви едни изпълнени с неясноти избори. Има нови формации, които се включват с летящ старт в политическия живот - формацията на Слави Трифонов, която се бори за трета политическа сила. Какво показва анализа на БСП - кои са линиите, които ще ви разграничат от останалите? Къде са съюзниците, къде са противниците?

 

- Когато всички си представят програмите, тогава можем да коментираме този въпрос. Виждаме, че на старта на кампанията не всички партии с претенции да участват в изборите са представили програмите си. Напоследък все повече се говори за брой депутати, за проценти за влизане в парламента. За нас не това е същественото. Важното е тези, които и колкото влезем какво ще правим. Така че да изчакаме програмите и тогава ще можем да говорим за политики, които могат да обединяват.

 

- Дванайсети депутат напусна парламентарната група на БСП изминалата седмица, премествайки се почти веднага в листата на ВМРО. Боян Чуков също напусна и също отиде във ВМРО. Защо така се случва?

 

- Всеки е свободен да направи своя избор, а хората да преценяват и да решават как да гласуват. Но искам да коментирам факти. Прави впечатление, че тези, които напуснаха напускат след като единият не е избран на пряк избор за председател на БСП. Другият, защото не е избран за член на Националния съвет от Конгреса. Третият, защото не е водач или поне начело в листа на БСП. Това означава, че такива хора искат да използват партията кариеристично и за постове. Няма идеология, няма кауза, няма програма. Или съм на пост, или отивам в друга партия. Ами, това е техният избор. Смятам, че хората ще преценят правилно за кого да гласуват и ще оценят тези процеси, които текат в БСП.

Добре де, ако 12 души са напуснали парламентарната ви група, това за какво говори - всичките тези хора ли са кариеристи? Ако е така, сигурно не сте ги преценили добре още в началото тогава?
Също трябва да съдим по фактите, по действията, а не да правим внушения и манипулации. Тези, които напуснаха парламентарната група на партията, осигуряват кворума на мнозинството в последните месеци, за да могат ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да взимат своите решения. Нерядко гласуват в подкрепа на управляващото мнозинство. Сами си правете извода защо са напуснали и какво говори това.

Смятате, че това са хора, чието напускане е провокирано от управляващите, така ли?
Само излагам фактите. Българските граждани са умни и интелигентни хора и могат да преценяват сами.

 

- Каква е философията на листите на БСП за тези избори?

 

- Тръгваме от проблемите, които трябва да се решават в следващите една-две -десет години. Гледаме дългосрочно и залагаме на честни професионалисти в тези листи. Неслучайно имаме лекари, икономисти финансисти, учени от Българската академия на науките, от Софийски университет, от Варненския и Бургаския университет, хора на културата и духовността, спортисти, представители на земеделското съсловие. Това са хора, които с опита и експертността си ще работят за преодоляване на здравната криза, на икономическата криза, криза в образованието и културата, реформа в областта на земеделието, финансистите в областта на финансовите въпроси .
Имаме много силни граждански квоти, което означава че залагаме на подкрепа на гражданското общество. Сега всички искат гражданското общество да бъде включено в правенето на политика - ето, имаме силни представители на гражданската квота. Това в съчетание с доказани вече парламентаристи. Съчетание между младост и опитност.

 

- Имаме много млади колеги кандидати, имаме и възрастни и опитни, така че мисля че направихме един богат отбор от професионализъм, почтеност, младост и опитност. Добре, но има и доста “деца на партията” както се казва?

 

- Така са решили структурите на партията. Знаете, че при нас никой еднолично не посочва този или онзи. Издигат се от основни партийни организации, гласуват се в областния или градски съвет, одобряват се най-накрая от Националния съвет. Нека да уважаваме решенията на колективните органи.

- Какво ще разказвате на българските граждани, г-жо Нинова, в предизборната кампания?  Как конкретно ще решим проблемите им, които стоят пред тях и пред България. Как ще ги решите и кои са те?

 

- Здравеопазване, икономика, образование, доходи, бедност и неравенства. Разбира се, има и много други въпроси. Не на последно място бих сложила и екологията, но по всеки от тези въпроси ние от години имаме алтернативи не само на думи и не сега защото сме в предизборна кампания. Четири години ги внасяме като алтернативни закони в парламента.
Да започнем със здравеопазването. Защото все повече средства се отделят за здравеопазване, но качеството на здравеопазването и достъпността до него не се подобрява. Искаме болниците да не са търговски дружества, а да са лечебни заведения. Да се намали ДДС на лекарствата на 9%, за да станат по-достъпни, да се направи регионализация на здравеопазването - във всеки регион да има спешна помощ, доболнична и болнична помощ, както и да се регулират заплатите на хората, които работят в здравния сектор с една наредба, която да дава базата и възможност над нея да се надгражда.

В образованието държим на един учебник за 1 клас в цялата страна с преглед на съдържанието, което да бъде сведено до разбираемо за децата и учениците съдържание. Разбира се, да продължават да нарастват заплатите на учителите, защото те са хората, които са най-близо до проблема и решават проблемите в образованието. Дигитализацията на образованието, което е абсолютно наложително в тази ситуация.

Като ви слушам имате доста сходни с ГЕРБ визии за образованието с изключение на единия учебник, където ви обвиниха в лобизъм. Но иначе за нарастването на заплатите на учителите, за дигитализацията, за инвестициите в образованието управляващите ще ви кажат - на едно мнение сме.
Има разлика между думи и действия. Категорично са против един учебник за един клас. Не бих нарекла това лобизъм, защото нашето предложението е един учебник за един клас, който да се издава от държавата, а не от пет-шест издателства, или от големите издатели, които в момента издават учебници. Ние не лобираме за един или друг издател, а за държавна политика в областта на образованието.
Що се отнася до дигитализацията - да, и ГЕРБ го декларират, но вижте статистиката - колко деца в кризата останаха без достъп до интернет. Има райони в страната, където няма достъп до интернет. Да не говорим, че доста бедни деца останаха и без достъп до компютър, до таблет - до средство, с което да получават това дигитално образование. Така че едно е да се декларира на думи, друго е да се направи. Още повече те са управляващи. Всички лостове са в техните ръце и това можеха да го свършат преди четири години.”

 

- Другото, за което Ви обвиниха в лобизъм, г-жо Нинова, е предложението Ви правителството да започне разговори за доставка на руската ваксина “Спутник V”. Това ли ви изглежда като най-важният проблем в последната седмица на Народното събрание?

 

- Това е най-важният проблем за мнозинството от българските граждани в последния месец - става въпрос за ваксинационния план, в който правителството отново се провали. Виждате, че въпреки обявените зелени коридори и опашки от хора, които чакат доброволно да се ваксинират, няма ваксини. Не разбирам обвинението за лобизъм, след като Европейската комисия заяви, че всяка държава е свободна да договаря двустранно с всяка друга държава, която прецени извън европейския план.

Но по изключение и на собствена отговорност.
- Не по изключение. Няма такова нещо, а на собствена отговорност. Ами нали затова са управляващи – да поемат един път и отговорност, да не се крият постоянно зад гърба на този или онзи. В такива ситуации се искат смели решения, ако искаш да се погрижиш за народа си.
Второ, комисарят по здравеопазване даде за пример Унгария и каза ето, Унгария си направи допълнителни договори, който иска нека да ги последва. Може би знаете информацията от вчера - г-н Курц, австрийският канцлер, започна разговори с Русия за доставки на такива ваксини. Тоест, може ли Дариткова или който и да е от ГЕРБ да обвини Европейската комисия, еврокомисаря по здравеопазване и австрийския канцлер в лобизъм? Така пък бих задала аз въпроса.
Когато нямат аргументи, управляващите си служат с такива приказки, които не отговарят на истината. Важно е в четвъртък как ще гласуват, защото в четвъртък този въпрос ще се разглежда в здравната комисия.
Ние предлагаме да има избор – да се даде възможност да се доставят и българските граждани да могат да избират свободно - AstraZeneca, “Спутник V”, всичко, което може да помогне в този момент да го има на пазара и всеки да си избере какво да направи. Това е право на свободен избор.

 

- В този смисъл, г-жо Нинова, и Вие споменахте, че тази седмица ще се гласува в комисия. Обаче тази седмица се очертава като последната работна за този парламент, освен ако не се случи нещо извънредно и не ви свикат вас, депутатите, на извънредно заседание. Оценката Ви за работата на 44-ия парламент сигурно няма да е много ласкава?

- Не, и тя съвпада с тази на обществото. Неслучайно това е институцията с най-ниско доверие в последите години и има основание за това. Защото този парламент беше подчинен на премиера, което кардинално променя основите и принципите на държавността, на правовата държава и на парламентарната република. В това Народно събрание мнозинството от от ГЕРБ и “Обединени патриоти” произвеждаха нетрайно и лобистко законодателство. Твърдя отговорно, че корупцията се залагаше в законите и по този начин ставаше ненаказуема.

Дайте един такъв пример за лобистки закони, които стимулират корупцията, за да не звучи голословно това твърдение.
- Закупуването на лекарствата от държавните, общинските и частните болници и разликите в начина на уреждане на това - държавните и общинските трябва да правят обществени поръчки и търгове, частните могат да се договарят директно. И не случайно бившият директор на НЗОК Дечо Дечев изнесе факти, че в единия случай едно и също лекарство струва Х лв, а в другия на 7 пъти по-висока цена.
Или опитите им в последните седмици да угодят на горската мафия, например, като разрешат безконтролната сеч на общински гори. И редица други. Така че ние имаме какво да правим по отношение на парламента. По-важно е какво ще правим оттук нататък. Оценката е ясна - тя е дадена. И от нас, и от мнозинството български граждани. Имаме няколко цели:
Първа цел - да се върне ролята на парламента като основна институция в държавата - институция, която излъчва и контролира изпълнителната власт, като искаме да направим четири неща, за да се случи това. Едното е за държавността, второто е качествено законодателство, третото е за морала, справедливостта и личния пример на депутатите. Те са следните:

За държавността: възстановяване на блиц контрола, който ние въведохме преди време и ГЕРБ отмениха. Премиерът поне един път месечно да идва в парламента и да отчита какво прави, без значение кой е той. Бюджетът и парите на хората, платени от данъци да се харчат през парламента. През Закона за бюджета и актуализацията на Закона за бюджета, а не еднолично по преценка на премиера който и да е той. Говоря принципно.
Второто е за съдържанието на законодателството - то да бъде трайно, защото Кодексът на труда е променян над 200 пъти. Това създава несигурност и за работници, и за бизнес. Трайно законодателство, без лобизъм, с предварителна оценка на кого въздейства този закон, на кого помага, как ще се отрази на обществените отношения.
Трето - по формата на законодателството. Да прекратим порочната практика между първо и второ четене на един закон да се вкарват промени в 17 други закона. Имаме такъв случай. Например през Закона за извънредната ситуация се промени Закона за хазарта.
И четвъртото и може би най-важното, защото аз лично три пъти се боря за това и три пъти парламентът отхвърля предложението ми - намаляване на заплатите на депутатите, замразяването им и да не растат с ръста на средната заплата. Това нито е морално, нито е справедливо.

 

- И тук ще ви кажат, че това е популизъм.

 

- Да, това съм го слушала четири години. Три пъти внасям закон, три пъти какво са ми чули ушите - популизъм и т.н. Е, четвъртият път ще стане факт, когато хората решат, че ние можем да управляваме и ни дадат мнозинство, това ще е първата работа, с която да започне парламента, защото първото му действие е да си приеме правилник за работата и дейността му.

 

- Да Ви върна на потенциалните резултати от изборите на 4-ти април, г-жо Нинова. Какво би било неуспех? Втора политическа сила за БСП като загуба ли ще я отчетете?

 

- Поставили сме си цел първа политическа сила. Следователно след като това ни е целта, втора не ни удовлетворява.

 

- И тук веднага политическите Ви противници вътре в партията ще попитат ще подадете ли оставка, ако не спечелите изборите?

 

- Да изчакаме да видим резултатите. После ще водим този разговор.

 

- Изглеждате много сигурна, че ще спечелите изборите?

 

- Е, ако не си убеден в нещо, не тръгвай в такава битка.
Няма ли да кажете все пак какво е отношението Ви към бъдещите потенциални партньори и съюзници след изборите? Става дума за формации като Мая Манолова и “Отровното трио”, например. Г-жа Манолова както се казва излезе от червените редици.

 

Г-н Трифонов се припознава като събирателен образ на протестния вот. В този смисъл те не са ли потенциални партньори на БСП?

 

Не на коалиция с ГЕРБ, а въпросът с потенциални други коалиции ще решаваме като си питаме партията, органите и членовете на БСП.

 

- Тоест нещо като допитване ще имате след изборите, така ли?
Да.

 

- И последно за програмата и за листите на БСП. Нещо, което искате да кажете, което ще Ви открои от останалите формации.

 

- Това, което ни откроява са изминалите четири години. Преди четири години произнесохме фразата край на паралелната държава и на задкулисието. Сега е много модерно всички новопоявили се проекти да говорят за това. Но ние четири години абсолютно неотстъпно и последователно правихме тази политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3557 |02.04.2021 За да я има България – Повярвай в България! . 0| 3923 |02.04.2021 Изгубени антики във виртуална изложба: Колекция ”Васил Божков” - минало и настояще . 0| 3514 |02.04.2021 Георги Свиленски: Само масовото гласуване на 4-ти април ще неутрализира купения и корпоративен вот . 0| 3623 |02.04.2021 Калоян Паргов: Чудесен начин да завършим кампанията е засаждането на дървета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads