Реклама / Ads
0| 4470 |20.07.2022 НОВИНИ

Нинова поиска от ИТН да кажат дали ще преговарят и харесва ли им програмата, или ще ходим на избори

.
Обнадеждаващо започнаха преговорите между ”Има такъв народ” и БСП. Това е втората среща, която провежда левицата, след като получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.
 

От БСП поискаха да разберат дали от ”Има такъв народ” са съгласни първо да се стъпи върху програмата, изработена от левицата, ДБ и ПП, а после да се говори конкретно за постове и дали изобщо от партията на Слави Трифонов са готови да преговарят, или ще се ходи на избори. Нинова поиска това да стане ясно веднага.

 

"Бихме искали да изясним няколко въпроса - предстоят ни поредица от разговори, но да започнем с принципните неща. Имаме сериозни намерения да опитаме да направим правителство, защото знаем какво ни чака идните месеци. Нямаме време да губим време с имитация на правителството. Днес трябва да се каже - да, ще правим правителство, или не - и отиваме на избори", отсече Нинова.

 

Лидерката на левицата още веднъж повтори, че предложението е ново правителство да стъпи върху програмата, съставена от БСП, ПП и ДБ за първия мандат.

 

"Оставяме програмата отворена за ИТН и смятаме, че така е колегиално и логично, след като не сте участвали в съставянето й. Изпратихме я предварително", уточни вицепремиерът в оставка.

 

"Благодаря Ви, че не тръгнахте да обикаляте депутатите ни един по един и да им обяснявате колко са важни и страхотни. Още като стана ясно, че ще има парламентарна рулетка, казахме, че сме конструктивни и трябва да се направи правителство със същите четири партии. Трябва да има диалог, а не изнудване. Програмата до голяма степен покрива коалиционното ни споразумение. Има дискусионни моменти. Идваме с готови предложения и неща, които да бъдат включени. Други - да бъдат обсъдени", посочи на свой ред Тошко Йорданов от ИТН.

 

"Нашето последователно мнение е, че избори в момента не са необходими, че няма да доведат до резултати, а ще задълбочат кризата. Изходът ще е може би още едни избори. Ако сме отговорни, трябва да направим всичко възможно, загърбвайки егото си, за да направим необходимото и да се стигне до кабинет. Имаме наистина съвпадение по почти всички точки. Имаме и допълнения, които са наша идентичност. Да, ще направим всичко, за да работим за една реформа на съдебната система, антикорупционното законодателство, здравеопазване, образование и социална политика", допълни Ива Митева.

 


 

ФрогНюз припомня, че до политическите трусове се стигна след оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а държавният глава покани партиите в 47-мото Народно събрание на нов кръг от консултации в опит да се излъчи правителство в рамките на този парламент.

 

Те обаче се оказаха не особено успешни. След консултациите при държавния глава и връчения първи мандат на ПП кабинет не успя да се състави, тъй като партията на Кирил Петков и Асен Василев не успя да събере необходимата подкрепа. Депутатите, готови на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от ПП. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат веднага, без да бъде реализиран. От партията на Борисов дадоха тази заявка още в началото.

 

Така се стигна до нов кръг от консултации, преди връчването на третия мандат. Той в крайна сметка бе даден на левицата вчера, а от БСП посочиха, че премиер трябва да бъде излъчен от “Продължаваме промяната” като първа политическа сила.

 

Това обаче би могло да спъне опита за излъчване на кабинет. Причината - от “Има такъв народ” са категорични, че няма да подкрепят правителство, част от което са Кирил Петков и Асен Василев. В същото време обаче от ПП настояват Василев да е тяхното предложение за премиер.

 

Левицата има седмица, за да се опита да върне изпълнен мандат на президента. Този срок не е записан в Конституцията, но от БСП посочиха, че няма да се бавят излишно. Ако мандатът не бъде реализиран, държавният глава ще разпусне Народното събрание, ще назначи служебен кабинет и ще свика нови избори, които ще се проведат вероятно през октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3662 |18.07.2022 Михайлов отговори на ”Кинтекс”: Нинова се опитвала да реабилитира офшорка, източила 10 милиона лева . 0| 4234 |18.07.2022 Нинова отказва да отиде при президента Радев, кой ще получи мандата? . 0| 3134 |18.07.2022 Нинова: За нас социалната политика е абсолютен приоритет . 0| 3749 |18.07.2022 Надежда Йорданова: Ако БСП излъчи Нинова за премиер, това би затруднило ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads