Реклама / Ads

19| 3374 |01.04.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

ПП „Републиканци за България“: И Световната банка разби мита за доброто управление на страната

.
Източник: ПП „Републиканци за България“
Икономическият доклад за Европа и Централна Азия на на Световна банка е поредният документ, който развенча мита за доброто управление на страната. Чрез него една от най-престижните международни финансови институции намали прогнозата си за ръста на БВП на България с внушителните 0.7 процентни пункта до едва 2.6% през 2021г. и обяви, че очаква страната ни да се върне на предкризисните нива чак през 2022/2023г.

Документът е изпълнен с критики в три основни направления, за които ние от ПП „Републиканци за България“ отдавна алармираме. Той акцентира върху провала на ваксинационния процес, слабото управление и забавената подкрепа за домакинствата и бизнеса.

 

Докладът на Световната банка набляга на факта, че страната ни е на последно място в Европа по поставени ваксини – едва 4,4% от населението. Той категорично оборва тезата на Борисов, че „навсякъде е така“ и посочва забавената ваксинация като основен риск пред възстановяването на българската икономика.

 

Специално място е отделено и на слабостите в управлението. Те подкопават потенциала за растеж и увреждат доверието в институциите. Водят до лошо качество на публичните услуги и намалени преки чуждестранни инвестиции. Бавното изпълнение на структурните реформи пък продължава да задържа способността на страната да се върне към растеж.

 

От Световната банка имат различни виждания с правителството и по отношение на икономическите мерки. Според институцията, подкрепата към домакинствата и бизнеса е забавена, което допълнително натежава върху икономическата активност и може да забави възстановяването през 2021г.

 

Ние от ПП „Републиканци за България“ споделяме мнението на експертите от Световната банка, че във фазата на възстановяване, най-важната задача е да се гарантира оптималното използване на безпрецедентния размер на еврофондовете, изчислен на 29 млрд. евро за периода 2021 – 2027г. Това обаче е невъзможно при сегашния начин на управление – едноличен и на парче. Затова най-важната ни задача на вота в неделя е моделите на „джипката“ /по отношение на икономиката/ и „ластика“ /по отношение на здравеопазването/ да бъдат прекратени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 2838 |31.03.2021 ПП „Републиканци за България“: Докладът на Държавния департамент на САЩ е червен картон за модела Борисов-ДПС . 11| 3123 |25.03.2021 Кандидатите от ПП „Републиканци за България“ – Перник поздравиха майките по случай християнския празник Благовещение . 22| 3950 |23.03.2021 Кандидат за народен представител от ПП „Републиканци за България“ се оттегли от изборната надпревара . 13| 3152 |19.03.2021 Цветан Цветанов: ПП „Републиканци за България“ ще работи за подобряване жизнения стандарт на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ