Реклама / Ads
1| 2220 |26.09.2024 НОВИНИ

ЕБВР коригира прогнозите: Растежът за България - 2.9% за 2025 г.

.
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е преразгледала надолу прогнозите си за икономическия растеж в регионите, в които инвестира. 
 

Очаква се икономическият растеж в България да бъде 2.9% за 2025 г., което е с 0.1% по-малко от предишните прогнози на банката от май, съобщава БГНЕС.

Банката, която оперира в Централна, Източна и Югоизточна Европа, Централна Азия, както и в региона на Южното и Източното Средиземноморие, отбелязва различия в представянето на икономиките. За 2025 г. се очаква растеж от 3.5%, което е с 0.1% по-малко от предходната прогноза. Прогнозата за растежа на Украйна остава непроменена на 3% за тази година, но е ревизирана надолу с 1.3% до 4.7% за 2025 г. Причината за това е щетите, нанесени на електроенергийната инфраструктура от руските атаки, които влияят на производството.

 

В положителен аспект, новата регионална прогноза на ЕБВР подчертава намаляването на инфлацията в региона. Тя е спаднала от най-високата си стойност от 17.5% през октомври 2022 г. до 5.8% през юли тази година. Въпреки това, инфлацията остава с 1.6% по-висока от средната стойност преди пандемията. Този модел е сходен с наблюдаваното в развитите икономики. Докладът акцентира на начина, по който страните от ЕБВР се адаптират към новите геополитически и геоикономически реалности.

 

„Нашите икономики постоянно се адаптират към променящата се глобална динамика“, отбеляза Беата Яворчик, главен икономист на ЕБВР.

 

Тя добави, че въпреки направената лека корекция надолу на прогнозата за растежа, намаляването на инфлацията и възстановяването на реалните заплати дават окуражаващи признаци.

 

„Ще е необходима постоянна бдителност, тъй като икономиките ще се адаптират към предизвикателствата, свързани с подновения инфлационен натиск, енергийната сигурност, търговията и условията за финансиране“, подчерта Яворчик.

 

Споменават се няколко причини за низходящите корекции. Икономическата активност е по-бавна от очакваното в Централна Азия, където минните дейности в Казахстан и Узбекистан са в застой. Югоизточните държави от Европейския съюз също бяха засегнати от странични ефекти от по-слабите перспективи в развита Европа. Икономиките в региона на Южното и Източното Средиземноморие усещат последиците от тежката суша и продължаващия конфликт в Газа и Ливан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2199 |26.09.2024 Дълговата криза удари столичния автотранспорт: Сметките му запорирани! . 2| 2171 |26.09.2024 Великобритания: Изчерпани оръжейни запаси след 2,5 години военна подкрепа за Украйна . 0| 2212 |26.09.2024 Лекари спасиха родилка от Дупница и бебето ѝ . 3| 3927 |26.09.2024 Без дебати: Парламентът отхвърли всички законопроекти за промяна на Закона за закрила на детето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads