Реклама / Ads

0| 2947 |24.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Станислав Младенов: Държавната помощ за бизнеса е добра, когато дойде навреме

.
Държавната помощ за бизнеса е добра, когато дойде навреме. Иначе няма никаква полза от нея. Това е абсолютен икономически провал на правителството на ГЕРБ. Това каза Станислав Младенов, кандидат за народен представител от „БСП за България“ от 25 МИР и представител на консултантския бизнес, по време на дискусията на тема ”Икономика в условия на КОВИД-19.

Икономически мерки на БСП за преодоляване на последиците от пандемията". В нея взеха участие водачът на листата в 23 МИР Христо Проданов, кандидатите за народни представители Орлин Ваташки от 23 МИР и Димитър Данчев от 24 МИР. Също и евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. Модератор на дискусията беше Жельо Бойчев.

 

„Една година след началото на пандемията от КОВИД-19 ситуацията у нас никак не е розова. Бяха обявени редица процедури за отпускане на безвъзмездни средства за подпомагане на малкия и средния бизнес. Но сумите, които правителството широко прокламираше, не бяха изплатени“, заяви Младенов.

 

„Имаме рекламиране на мерки, които реално не достигат до бизнеса и хората. Една година по-късно все още се работи върху правилата и процедурите“, каза Орлин Ваташки, който е финансов експерт.

 

По думите на Станислав Младенов в момента държавата работи само с европейски пари и това е причината за голямото забавяне на средствата към бизнеса. „Крайно време е, и ние от БСП бихме го предложили, да говорим за процедури, които са с национални средства“, заяви той.

 

„Ние ще дадем възможност за бързо финансиране на микро и макро предприятията чрез Българската банка за развитие“, добави Ваташки.

 

Той беше категоричен, че са необходими бързи решения за хората. “БСП разчита на хора, които са експерти в своя сектор“, каза още Орлин Ваташки.

 

Цветелина Пенкова направи сравнителен анализ на ситуацията в България и близки до нас страни. „В голяма част от европейските държави подпомагането, което се отпуска за бизнеса, е под формата на грантове – безвъзмездна помощ“, каза тя.

 

Пенкова даде пример със Словения, където идеята на тази помощ е да се подпомогнат 100% от разходите за служители. „Там не говорим за мярка 60/40, както тук, а за 100% подпомагане за разходите за служителите, за да може да се запази заетостта и да се продължи дейността на съответните предприятия“, обясни тя и допълни, че в Словакия държавата поема 50% от наемите на фирми, които са наели търговски площи.

 

„В Хърватия, която няма толкова сериозен обем от средства, които може да отпусне, има много ясно изразен фокус върху стратегически важни сектори и отрасли – туризъм, малки и средни предприятия, на който се отпускат безлихвени заеми. В сферата на селското стопанство и земеделието, които те са определили като ключови, се предоставят грантове в размер на 14 млрд. евро“, заяви още Цветелина Пенкова.

 

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че има огромно разминаване между непрекъснато декларираните от правителството суми за подкрепа и реално разплатените средства до компаниите.

 

Според тях при нас средствата са недостатъчни и ненавременни, в сравнена с помощта и мерките в останалите европейски страни. Една година след началото на пандемията, шумно рекламираните кампании за безвъзмездна подкрепа и атрактивни гаранционни схеми тепърва стартират. Правилата за кандидатстване са изключително усложнени, натоварват бизнеса и самата администрация с множество безсмислени справки и процедури.

Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ констатираха пълен провал на правителството на ГЕРБ в политиката по подкрепа на бизнеса и съхранение на потенциала на българската икономика в тази пандемична криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3601 |24.03.2021 Без Главен прокурор и с нов ВСС в програма ”Правосъдие” на партията на Васил Божков . 18| 2598 |24.03.2021 Републиканци за България пред земеделски производители: Фокусът ни е върху семейните стопанства, повече родни храни на пазара и къса верига на доставки . 0| 2545 |24.03.2021 Димитър Данчев: Хаосът в управлението на здравната криза се прехвърли във всички сектори . 13| 2487 |24.03.2021 В Елена и Златарица виждат своето силно лоби, в лицето на Стефан Дойкин, втори в листата на Републиканци за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ