Реклама / Ads
0| 3136 |27.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Станислав Младенов: Има възможност чрез ББР средните предприятия да бъдат бързо подпомогнати

.
Станислав Младенов
Съществува възможност през Българска банка за развитие (ББР) за бързо подпомагане на средния бизнес в България, който пострада от пандемията от Covid-19. Това каза Станислав Младенов, кандидат за народен представител от ”БСП за България” в 25-ти МИР, в предаването ”Студио Икономика” по БСТВ. Според него ББР може да стане гарант на българските предприятия и по този начин те веднага да си получат средствата, които са за ликвидна подкрепа, а след това да се отчетат.
 

"Това е едно умно и елегантно решение, но умните и елегантни решения не са присъщи на ГЕРБ, коментира 40-годишният икономист. - Основният проблем при средствата, които са за подкрепа на ликвидност е, че са европейски. Оттук се получават големите дефицити в самия подход за подпомагане на българския бизнес. Европейските пари следват свои си правила и те неотменно трябва да бъдат спазвани. В противен случай разходите ще останат за сметка на държавния бюджет".

 

Станислав Младенов обясни, че към момента ЕС не е възстановил нито лев на националния бюджет по процедурата за подпомагане на микро и малките фирми с до 10 000 лв., а са изплатени над 191 милиона.

"Истината е, че държавата харчи собствени средства с надеждата, че някога от ЕС те ще бъдат реимбурсирани, каза кандидатът за народен представител от БСП - В момента няма възстановени евросредства по тази процедура, тъй като Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерство на икономиката трябва да прегледа около 27 000 крайни отчета по тази грантова схема. Едва тогава на държавния бюджет ще му бъдат възстановени изплатените средства".

Станислав Младенов прогнозира, че с тези темпове на работа е напълно възможно чак след 2 години държавата да си получи средствата. В същото време се бави и разплащането към средните предприятия.

 

"Решението в случая е именно Българска банка за развитие, която можеше да издаде краткосрочни банкови гаранции на всяко одобрено по процедурата средно предприятие, обясни той. - И това е част от мерките, които БСП предлага за отстраняване на проблема. В крайна сметка, не може едно правителство да е толкова жестоко към собствените си граждани. Досегашното правителство не беше полезно правителство. Заради недалновидността на досегашните управляващи и не доброто управление на кризата сега ще има много фалити".

 

Затова първата и основна цел на следващото правителство, според Станислав Младенов, трябва да бъде запазване на възможно най-много бизнеси. "Това може да стане чрез създаване на програма с национални средства, но на стойност над 700 милиона лева, коментира той. - Българският БВП е над 100 милиарда лева. Би трябвало да можем да отделим поне един милиард, за да съхраним и защитим българската икономика. Втората фаза е да модернизираме това, което имаме, и да направим икономиката ни далеч по-рентабилна. Но първо трябва да сме наясно каква икономика искаме. Според мен, силата на България е в леката промишленост, туризма и селското стопанство. Тези отрасли трябва да разработим. Можем да го направим чрез ефективни процедури за автоматизация и технологична модернизация, чрез дигитализиране на икономиката и повишаване на енергийната ефективност. Ще ни бъдат необходими Национални програми - за възстановяване на предприятията и за насърчаване на малките предприемачи, които да могат да възстановят фалиралите си бизнеси. БСП има умни и ефективни решения за проблемите. Но преди всичко има нужда на 4-ти април да получи шанс да ги реализира".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3253 |25.03.2021 Станислав Младенов: Българският производител трябва да бъде с абсолютен приоритет . 0| 3553 |24.03.2021 Станислав Младенов: Държавната помощ за бизнеса е добра, когато дойде навреме . 0| 3114 |16.03.2021 Станислав Младенов: България има нужда от ясна и точна държавна концепция за туризъм . 1| 3312 |12.03.2021 Станислав Младенов: В тази криза България има нужда от родолюбиви граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads