Реклама / Ads
0| 3038 |30.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Станислав Младенов: Нужна е Национална програма за ликвидност за микро и малките предприятия

.
Нужна е Национална програма за ликвидност за микро и малките предприятия, която да е на стойност не по-малко от 1 милиард лева. Това заяви Станислав Младенов, кандидат за народен представител от "БСП за България". Той посети малко предприятие за производство на матраци и домашен текстил, което се намира на територията на 25-ти МИР, и разговаря със собственика му и служителите.
 

"Това е класическо малко предприятие в нискотехнологичния сектор, в което работят 25 души, обясни той. - Машините в него сега трябва да бъдат модернизирани. А държавата в момента трябва да се грижи много за този вид предприятия. Необходима е концепция за тяхното оцеляване, подпомагане и развиване. Като цяло държавата трябва да има визия за развитието на леката промишленост".

Според Станислав Младенов, следващото правителство трябва да подходи умно и с приключването на здравната криза, предизвикана от Covid-19, да сложи край и на 30-годишния преход като преструктурира икономиката.

"България може и трябва да бъде индустриална държава. Затова е толкова важно подобни малки предприятия от нискотехнологичния и производствения сектор да бъдат насърчени и подпомогнати, коментира Младенов. - По този начин ще бъдат намалени и негативните ефекти от тежката криза в туризма, който пострада най-много от пандемията от Covid-19".

Кандидатът за народен представител от "БСП за България" смята, че държавният план за възстановяване на икономиката след пандемията трябва да е двукомпонентен. "В началото на лятото трябва да бъде пусната процедура за ликвидност за българските микро и малки предприятия, като фокусът трябва да е върху леката промишленост, казва Станислав Младенов. - Така държавата ще запази онези бизнеси, които са оцелели след пандемията и не са фалирали. Заедно с това трябва да бъде направена процедура за технологична модернизация и обновление. Защото държавата претърпя и много големи загуби в човешки ресурс по време на пандемията. Тези загуби може и трябва да бъдат компенсирани чрез автоматизация на производствените процеси, технологични модернизации и дигитализация. По този начин ще бъде повишена производителността на труда, а това ще доведе до увеличение на възнагражденията на заетите в малките и средни предприятия. И най-накрая ще преодолеем този негативен феномен "работещ беден" в България. Причината за него е фактът, че българските малки и средни предприятия трудно успяват, заради ниската производителност на труда, да повишават регулярно заплатите на работещите в тях".

Станислав Младенов смята, че е крайно време да бъде приета Национална програма за ликвидност, която да е със средства от държавния бюджет на стойност не по-малка от 1 милиард лева. "До момента всички процедури на Министерство на икономиката са за около 750 милиона лева. Този бюджет трябва да бъде удвоен, категоричен е кандидатът за народен представител от "БСП за България". - Само един пример ще дам. Вчера Гърция обяви създаването на национален план за справяне с пандемията и за реинвестиции в икономиката си на стойност 14 милиарда евро. Българската държава е заделила по-малко от милиард евро. Гърция има 3 пъти по-висок БВП от България и програма за ликвидност и справяне с кризата, която е 14 пъти по-голяма от нашата. Това е много слаба оценка за досегашното българско правителство, което очевидно не се справи с управлението на кризата, президвикана от Covid-19. За щастие, българските граждани имат възможност да променят статуквото още тази седмица - на 4-ти април. Като гласуват разумно и отговорно с №4 и преференция 104 в интегралната бюлетина".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3150 |27.03.2021 Станислав Младенов: Има възможност чрез ББР средните предприятия да бъдат бързо подпомогнати . 0| 3263 |25.03.2021 Станислав Младенов: Българският производител трябва да бъде с абсолютен приоритет . 0| 3581 |24.03.2021 Станислав Младенов: Държавната помощ за бизнеса е добра, когато дойде навреме . 0| 3140 |16.03.2021 Станислав Младенов: България има нужда от ясна и точна държавна концепция за туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads