Реклама / Ads
1| 2998 |10.03.2023 НОВИНИ

Росица Матева успокои, че видеонаблюдението ще се включи след края на гласуването

.
Росица Матева
В предаването ”Денят започва” по БНТ Росица Матева от ЦИК заяви, че по време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще ги записва за кого са гласували. Тя изтъкна, че устройствата, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще бъдат включени, след като приключи изборният ден. Това ще се сличи, когато председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна.

"Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от "Информационно обслужване" и Министерство на електронното управление. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на МС, който я възложи на Министерството на електронното управление - респективно на "Информационно обслужване". Това обясни в Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

 

Изборният ден ще протече както и досега, но за разлика от предходните избори, сега избирателите ще имат възможност да избират дали да гласуват с машина или хартиена бюлетина.

 

Матева посочи, че имат уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще са такива, че много лесно ще се включват - буквално със зелено и червено копче. Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им.

 

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините.

 

"В населените места, където липсва Интернет или има технически причини, ще бъде извършен запис. Навсякъде едновременно с излъчването "на живо" ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в Интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие.

По подобен начин се правят изборите в Южна Корея", каза Росица Матева. Тя напомни на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени в електронен вариант протоколите, така че могат да започнат да правят симулации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2700 |09.03.2023 Росица Карамфилова: Драстично са намалели емисиите на парниковите газове . 3| 3231 |04.03.2023 Министър Росица Карамфилова: Многократно е сигнализирано за нарушенията с въглеродните емисии . 5| 2878 |04.03.2023 Росица Матева от ЦИК: Гарантирана е сигурността при гласуването с машина и хартия . 2| 2925 |25.02.2023 Росица Матева: Държавата не може да намери помещение, в което да се съхраняват машините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads