Реклама / Ads
3| 3134 |04.03.2023 НОВИНИ

Министър Росица Карамфилова: Многократно е сигнализирано за нарушенията с въглеродните емисии

.
”Фалшифицирана и погрешна информация за въглеродните емисии може да бъде подавана не само от верифициращите фирми, но и от лабораториите, които проверяват горивата, с които работят топлоцентралите.” Това съобщи в предаването ”Говори сега” по БНТ министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. По думите ѝ, и министерството, и Агенцията за околна среда многократно са сигнализирали за нарушения, но акредитациите на тези частни фирми, които извършват проверките не зависят от Министерството и то не може да ги отнеме.

"Схемата за търговия с емисии е общоевропейска и има за цел да осигури ефективен механизъм, при който тези, които емитират въглеродни емисии да заплащат за това и съответно да имат пазарен стимул да ги намалят", обясни Карамфилова. Според нея миналата година е имало сериозно натоварване и цената на квота въглероден диоксид достигна близо 200 лв.

 

Росица Карамфилова посочи, че "схемата, по която се осъществява верификацията, се прилага на общоевропейско ниво. Всеки един оператор, който участва в схемата с търговия на емисии, има ангажимент до 31-ви март на текущата година да подаде доклади с емитираните количества парникови газове за миналата година. В своите ангажименти всеки един от тези оператори има издадено разрешително да емитира парникови газове. Ключов елемент е планът за мониторинг. В него се определя типът на инсталацията, какви са ангажиментите, какви са водещите потоци емисии - въглища или газови смеси. Въз основа на това разрешително той (операторът) има съответните ангажименти да го изпълнява".

 

Европейското законодателство е определило да има независимост на оценката - верифициращите органи трябва да бъдат независими юридически лица, които притежават валидна акредитация от Българската служба по акредитация. На нашия пазар оперират както български, така и чужди фирми. Карамфилова поясни: "МОСВ не може да наложи определен верификатор на фирмите, това е пазарен принцип, взаимоотношения между трети страни. Европейското законодателство изисква да няма връзка между оператора и верифициращата фирма, за да се гарантира безпристрастността на данните." Министърът обясни, че операторът изготвя доклад за емитираните количества вредни емисии. Верификаторът, който има договор, прави посещения на място през годината, проверява съответните емисионни фактори. И операторът, и верификаторът подават декларации за достоверност на данните. Съгласно схемата и логиката за управление на този процес, всеки емитиращ поток има коефициенти.

 

Европейският законодател е определил различни алгоритми, по които да се определят тези коефициенти. Възможно е обаче да има разминавания между показателите на лабораториите и тези на държавата. Според Карамфилова: "Има намаляване на т. нар. "коефициенти", но 2021 г. се заостри много това внимание. Имаше временна комисия, имаше разследвания на журналисти. След това българската прокуратура изиска и от изпълнителната агенция, и от МОСВ, доколкото знам и от Българската служба по акредитация, да се представят заверени копия на документи, анализ и логика на действията."

 

Росица Карамфилова обясни: "Мисля, че парниковите емисии през 2022 се задържаха на нивата от 2021 г., коментира министърът и подчерта, че изпълнителната агенция “Околна среда” е имала само седмица, за да провери докладите на 114 фирми." На въпрос имало ли е министерството проблеми с ТЕЦ-овете, за които се твърди, че са свързани с Христо Ковачки, Карамфилова отговори, че при направените проверки е установено значително количество нерегламентирани емисии. Тя посочи: "Имахме сериозни предизвикателства миналия септември с димитровградския ТЕЦ. Ние като държава имаме ангажимент да не превишаваме нивата на серен диоксид, имаме и наказателна процедура за въздуха там. Достигнахме в рамките на по-малко от 8 часа, около 10-12 средно превишаване на часовата норма. Тогава бе едно от най-сериозните ми предизвикателства като министър, защото поставихме под една огромна отговорност цялата система. Когато спряхме ТЕЦ-а през Енергийния системен оператор, започнаха какви ли не изяви, че имало манипулации на станциите за измерване на атмосферния въздух, други твърдяха, че някой нарочно го е спрял. Водихме няколко срещи със самия оператор, тъй като има голяма опасност, ако не се докажат тези твърдения, те в една съдебна битка да претендират много сериозни щети, които после държавата ще плаща".


Предприети са съответните действия за язовир "Студена" и няма опасност той да прелее, увери министър Карамфилова: "Получихме писмо от ВиК оператора, турбината на единия ВЕЦ има авария, затова ще намалим малко мощностите. За да се гарантира за цялата година вода за Перник и региона, в язовира трябва да има много сериозно количество вода. Тази година е много суха и смея да твърдя, че работата ни дава резултат. Благодарение на регулиращия режим язовир "Копринка" и други язовири, които бяха буквално източени, сега са много по-добре".


Народното събрание задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост и срокът за положителна предварителна оценка от ЕК е 31-ви март, каза още министърът на околната среда. Целите са две - да отпадне ангажиментът за 40% намаляване на емисиите до 2025 г. и да се гарантира работата на въглищните централи до 2038 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2763 |04.03.2023 Росица Матева от ЦИК: Гарантирана е сигурността при гласуването с машина и хартия . 8| 3637 |02.03.2023 Министър Найден Тодоров: Морфов остава режисьор, спектаклите му ще се играят в Народния театър . 1| 2827 |02.03.2023 Министър Иван Демерджиев: Приключи изземването на помещенията от частната лаборатория на ГКПП ”Капитан Андреево” . 2| 2702 |01.03.2023 След катастрофата в Гърция: Министърът на транспорта подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads