Реклама / Ads
8| 12109 |29.07.2014 АРТ ДЖУНГЛА

100 години Луи дьо Фюнес

.
Виктор Пиве, Леополд Сароян, комисар Жув или полицаят Крюшо – това са само някои от незабравимите роли на великия френски комик Луи дьо Фюнес, който щеше да навърши 100 години на 31 юли, ако беше жив, припомня.

На неговите образи да се превивали от смях и са го аплодирали около 120 милиона зрители. Нека споменем само една справка – филмът "Голямата разходка", в който Луи дьо Фюнес прави потресаващ комичен дует с Бурвил, в продължение на 42 години остава най-гледаният френски филм със 17,27 милиона зрители. Френски телевизии често излъчват филми на актьора, които събират пред екраните цели семейства.

Луи дьо Фюнес продължава да е популярен, защото на неговите образи са се смели поколения киномани, обяснява Софи Адриансен, автор на книга за актьора. Нисък, плешив, с игриви сини очи, с богата гама гримаси и тикове, Луи дьо Фюнес е символ на "средностатистическия французин". "Той е олицетворение на това, което хората у нас най-малко обичат, което те обичат да ненавиждат – тъпият полицейски началник, лошото ченге", пише Адриансен, която е била едва на 6 месеца, когато 68-годишният комик умира през януари 1983 г. Тази огромна разлика във възрастта не й пречи да е влюбена в неговата кариера.

"Бурвил също, по свой начин, олицетворява средностатистическия французин. На екрана те се допълваха взаимно, но Бурвил пленяваше зрителите с чувствителността и романтизма на своя регистър – нещо, което беше рядко при Дьо Фюнес", посочва още авторката.

Луи дьо Фюнес е роден на 31 юли 1914 г. в парижкото предградие Курбьовоа в семейство на банкрутирал бижутер. След завършването на гимназия работи в различни професии – амбулантен търговец, помощник-счетоводител, железар. За кратко посещава курсове по актьорско майсторство, препитава се като пианист в бар и накрая играе в пиеса благодарение на актьора Даниел Желен.

Дълго време играе третостепенни роли в театъра и киното и получава признание едва на около 40 години с филма "Преминаване през Париж" /1956 г./, в който си партнира с Бурвил и Жан Габен, радващи се тогава на голямо признание. Успехът му става все по-голям след "Фантомас" с Жан Маре през 1964 г., а през същата година и с "Полицаят от Сен Тропе", който се превръща в сериал, чийто последен епизод "Полицаят и полицайките" е и последен филм в кариерата на актьора.

През 1975 г. преживява сърдечна криза, но продължава да играе и прави незабравимия филм "Крилце или кълка". Макар да е често охулван от критиката, медиите и интелектуалните среди, Луи дьо Финес запазва специално място в сърцата на на французите, които и днес се смеят на шапката на "Равинът Жакоб" или перуката на диригента на оркестър в "Голямата разходка" – аксесоари, намерили място в открития неотдавна музей в бившия замък на актьора в Нант.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6552 |24.06.2014 190 години от публикуването на „Рибния буквар“ . 5| 8172 |25.03.2014 Христо Фотев щеше да навърши 80 години на Благовещение . 0| 7738 |11.03.2014 80 години от рождението на проф. Крикор Азарян . 0| 7386 |14.12.2013 110-години от рождението на Стоян Венев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads