Реклама / Ads
2| 22159 |28.09.2012 АРТ ДЖУНГЛА

4 кг. тракийски сребърни монети изровиха край Синеморец

.
Археолози откриха богатството на митичния тракийски владетел Кортодзунтос край Синеморец, което възлиза на делва с 200 сребърни монети.
 

Парите са намерени на крачка от останките от двореца на тракийския владетел от екип на археоложката Даниела Агре. Парите са били в обръщение през ІІІ век преди Христа и най-вероятно тогава са били скрити в специален тайник.

Гърнето е било запечатано с олово и скрито в скалите до основата на една от кулите. Имането тежи над 4 кг, а монетите са в много добро състояние и с голям номинал, коментираха археолози. За времето си те са били несметно богатство.

"Това съкровище е изключително важно, защото се открива в дом на тракийски владетел от Странджа. Значението му за нумизматиката е огромно", коментираха от община Царево. В момента монетите се реставрират от проф. Иван Карайотов, който е един от най-големите специалисти в тази област.

Екипът на Даниела Агре се завърна на разкопки край Синеморец след двегодишна пауза. В момента проучванията там се финансират със средствата, които правителството отпусна по проекта "Виа Понтика". Вече е проучена голяма част от укрепителната стена, кулата пред нея, както и стопанските постройки.

Ценни находки бяха открити в кулата на двореца. Там през ІІІ век преди Христа древните обитатели са съхранявали керамични питоси, амфори и чернофирносови съдове. Много векове след смъртта на Кортодзунтос неговият палат е имал нови стопани. От втория период на обитаване в сградата са открити османски монети и керамика.

На същото място през 2006 година археоложката Даниела Агре откри изключително ценно златно съкровище, съставено от 180 предмета. Експертите тогава разкриха, че те са били положени в гробница, в която е погребана млада жена със статут на жрица. Изключително ценни според археолозите са златна огърлица и златна диадема, на която древният майстор е оставил плочка с автограф.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8813 |27.09.2012 Предполагаема ранна версия на "Мона Лиза" ще бъде представена в Женева . 2| 7604 |26.09.2012 Първа копка на "Българския Лувър" . 2| 9447 |25.09.2012 Тайнствен кръст изникна в морето . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads