Реклама / Ads
26| 9890 |22.05.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Акад. Антон Дончев: Кланяме се на златно теле, без достойнство си влечуго

.
Акаде. Антон Дончев
„Това, което се случи с българите в чужбина, е най-оптимистичният вариант, който е възможен. Защото българите, които отидоха да работят в Англия, направиха 13-14 училища. Кой очакваше, че в САЩ ще има 15-20, да не са вече и 50 вестника и списания, че и телевизия?“. Това каза в сутрешния блок на бТВ писателят акад. Антон Дончев за емиграцията на българи в чужбина.
Това е един неочакван подарък за тези безхаберници, които позволиха да се случи това нещо. Българите искат да им помогнат да бъдат българи, допълни Дончев.

Основният проблем е ценностите. В момента, в който ти определиш за мерило парата, целият пейзаж се променя. Кланяме се на златно теле, каза още той.

Големият ни недостатък е мандатното мислене. А в историята са останали само личностите, които мислят в далечно бъдеще, категоричен е авторът на "Време разделно".

Повечето от хората, които сме избрали да ни управляват, не осъзнават влиянието на своите думи и своите постъпки. Той не мисли, че стои на екрана, че го гледат милиони хора, че има въздействие върху много хора, коментира Дончев. Ние си връзваме пояса на шията, категоричен бе той. Да оставим отмъщението на Бога, от отмъщението никой не печели. Българският народ ще понесе много удари, и ще ги понесе, и ще ги изнесе, призова все пак писателят.

Достойнството е гръбнакът на човешката личност, по думите му. „Без достойнство ти не си човек, ти си пълзящ, ти си влечуго. Достойнството не се купува“, изтъкна Антон Дончев. Преди да има трагедия нацията става красива. Нацията, може би защото се чувства заплашена, ражда красиви личности, коментира той.

Присъствам на две срещи, на сдружения на млади българи, които са се нарекли Клуб на младите възрожденци. Съветвам ви да отидете да ги видите събрани. Младите хора имат нужда от криле и те са намерили един великолепен учител – Левски. Изведнъж една личност, на който не можеш да намериш петно, който можеш да наречеш идеал. Вие ще усетите, че ние неправилно оценяваме това, което се случва в България, каза писателят и призова: „Отидете да ги видите!“ На въпрос коя според него е най-хубавата българска дума, Дончев се замисли, но отвърна: „Търпение“.

Като послание към нацията по случай 24 май Дончев заяви: „Вярвайте в нашите деца, обичайте ги! Расте едно чудесно поколение! Ако има нещо, което се изкривява, ние го изкривяваме, но те, те са чудесни“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10235 |15.12.2014 Антон Тодоров с нова книга, изцяло върху архивни документи . 4| 5793 |01.11.2014 Антон Дончев - с наградата ”Св. Паисий Хилендарски” . 6| 10058 |05.03.2014 Антон Тодоров с нови разкрития за Агент Леон . 0| 6591 |20.01.2014 Акад. Русев със световен приз за хуманизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads