Реклама / Ads
3| 8312 |15.06.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Александрина Пендачанска пее на българска сцена

.
Българската оперна прима, покорила света Александрина Пендачанска ще пее на родна сцена днес. Тя ще участва в концерт по повод 80-годишния юбилей на диригента Михаил Ангелов и 50 години от създаването на Младежка филхармония „София“ към НМУ „Л. Пипков“, чиито основател е самият Маестро.
 

В концерта, част от Европейския музикален фестивал, ще участва и виртуозният пианист Людмил Ангелов. Съпроводът е на младите музиканти от Младежката филхармония под диригентството на Михаил Ангелов.

Сопраното Пендачанска е една от най-колоритните и интригуващи български певици. Тя е дъщеря на легендарната оперна певица – великата Валери Попова и доведена дъщеря на Маестро Михаил Ангелов. Пендачанска е внучка на диригента Саша Попов, един от основателите на Софийската филхармония.

Примата прави своя сценичен дебют с ролята на Виолета от операта „Травиата“ на Дж.Верди едва 17- годишна. На 19 години печели конкурса „Антонин Дворжак“ в Карлови Вари, Международния певчески конкурс в Билбао и конкурса UNISA в Претория (Южна Африка).

Само на 19, Александрина дебютира в ролята на Лучия ди Ламермур в театър Билбао, до днес тя изиграва над 20 роли на сцената на най-престижните оперни театри в над 30 града по света. През 2010 г. в Берлинската държавна опера Александрина изиграва главната роля в операта „Агрипина“ от Хендел. През 2005 г. тя става член на Европейския културен парламент. Българската певица има и 2 номинации Грами през 2006 година за „Най-добър класически албум“ и „Най-добър запис на опера“.

Една от последните блестящи изяви на певицата е от пролетта на 2012, когато участва в премиерата на операта „Телемах“ от Кристоф Вилибалд Глук в Театър ан дер Вийн (Виена), като спектакълът се превръща във водещо събитие в музикалния живот на австрийската столица. Пендачанска е безспорна звезда в постановката, като демонстрира вокалното си майсторство и актьорски талант.

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. Патрон на фестивала е кметът на град София –Йорданка Фандъкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6579 |19.10.2011 Похвално слово за българската литература . 133| 18474 |28.06.2011 Долу ръцете от кирилицата-тя е българска, не славянска! . 19| 9807 |24.03.2011 Наздравица за бащата на българската вулгарна проза . 38| 10943 |29.11.2010 М. Бонев: Аз съм най-известната българска актриса в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads