Реклама / Ads
0| 7049 |10.10.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Англо-американското училище в София изгражда нов артцентър

.
Международното училище с най-дългогодишни традиции в България Англо-Американскотo училище в София (Anglo-American School of Sofia) стартира строителството на нов Артцентър. Проектът е на обща стойност 10 милиона евро и се очаква да бъде завършен в края на октомври 2018 година.

Центърът ще бъде оборудван с най-съвременните технологии за озвучаване, аудиовизуални изкуства и мултимедийни презентации. Сградата ще бъде на два етажа с разгъната площ от 6500 кв. м. Тя ще включва театрална зала с 350 места, зали за музика, изкуство, роботика, стаи за мултимедийно обучение и офиси. Сградата ще има максимално висок клас енергийна ефективност.

 

„Винаги сме считали, че изкуството е изключително важно за социалното и интелектуално развитие на младите хора. Много съм щастлив, че новият ни артцентър ще даде възможност за творческо развитие, както на нашите ученици, така и на децата от местната общност. Всяко изкуство има нужда от своя истинска сцена и се радвам, че ние ще можем да я предоставим“, заяви Джим Ъркхарт директор на Англо-Американското училище в София (ААУ), което през учебната  2017 – 2018 г. навършва 50 години от създаването си.

 

Директорът на ААУ Джим Ъркхарт заедно с посланика на САЩ в България Ерик Рубин, зам. посланика на Великобритания Сара Райли, представители на Столична община, Министерство на образованието и дипломатическата общност се включиха в символичната първа копка, за да дадат старт на строежа. Гостите написаха своите пожелания за бъдещето към ААУ на каменна плоча, която ще бъде поставена в новата сграда. По стар български обичай беше направено и освещаване.

 

Новият артцентър на Англо-Американскотo училище в София предвижда редица иновативни решения с цел максимално спестяване на енергия, вода и опазване на околната среда. Сред тях са:

 

-        „Хладен покрив“ – покривът на сградата ще бъде изграден по специална технология, за да постигне оптимален индекс на отразяване на слънчевите лъчи обратно в атмосферата. По този начин сградата няма да се нагрява прекомерно през лятото и ще се намалят разходите за климатизация.

 

-        Неутрализиране на въглеродния отпечатък при отопление чрез използване на биомаса за отопление на сградата, пречистваща инсталация и филтри на комините. По този начин почти изцяло се неутрализира въглеродния отпечатък на сградата. Възможен източник на биологично гориво за отопление са пелети от кюспе, получено след преработката на слънчогледа.

 

-        40% икономия на вода в сравнение с стандартното - с помощта на високоефективни смесители и нулево използване на питейна вода за напояване на зелените площи и почистване на тоалетните. За целта към сградата ще бъде изграден специален резервоар за дъждовна вода.

 

-        Удобства за енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди – преференциални паркоместа, съблекални и душове близо до входа на сградата (за велосипедистите).

 

-        Международен сертификат за енергийна ефективност - артцентърът ще бъде първата в България професионална сграда за аудиовизуални изкуства, която се очаква да получи Gold сертификат от LEED. Към момента всички сгради в кампуса на Англо-Американското училище в София са сертифицирани с оценка Gold. LEED e най-широко използваната рейтингова система за енергийна ефективност в света

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4675 |10.10.2017 „Спаси София“: Булевард „Дондуков“ продължава да се ремонтира некачествено . 0| 3950 |10.10.2017 Калоян Паргов: София е синтезиран израз на порочното управление на модела „ГЕРБ” . 0| 3886 |10.10.2017 Вижте къде ще спира водата в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads