Реклама / Ads
2| 5761 |26.06.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Антики върнати у нас след обща операция с италианските служби

.
Министър Петър Стоянович и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев представиха културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия и предадени на държавата, съобщиха от Министерството на културата.

 

В церемонията участваха също заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

 

Над 3600 броя движими културни ценности са спасени от незаконна продажба и върнати на българската държава в резултат на едногодишна съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия.

 

„Най-много обаче се зарадвах на спасените предмети от Средновековието, защото в нашите земи има сравнително малко запазени находки от тази епоха. Сред експонатите, чийто дом вече ще е НИМ, има и комплект от много добре запазени хирургически инструменти от ранното Средновековие - очевидно покойникът хирург е бил погребан от своите близки заедно с инструментите си, с които е работил”, каза проф. Божидар Димитров пред „24 часа”.

 

Антиките са били подготвени за продажба на търг във Верона.

Българските служби установяват контакт със специализираното звено за борба с трафика на антики към корпуса на карабинерите в Италия и осъществяват координация за съвместни мерки. В резултат на общите действия на територията на Италия са задържани петима български граждани при опит да изнесат въпросните антики на специализирани търгове. При последвали претърсвания на ползвани от тях адреси в Италия са иззети и други археологически артефакти. Същевременно претърсвания са извършени и на българска територия на адресите на лицата и свързани с тях дилъри. Открити са незаконно съхранявани антики и множество документи, свързани с продажбата на културни ценности на различни аукциони в Западна Европа. Сред задържаните и претърсени лица има дилъри на високо ниво не само за България, но и за международните пазари.

 

Сред върнатите на България антики има множество бронзови фигури с човешки и животински изображения, кръстове-мощехранителници и еротични фигурки - миниатюрни фалоси, в чест на бога на плодородието Приап, пръстени с геми, различни по номинал монети от Античността и Средновековието (денари, сестерции, драхми, тетрадрахми, оболи, солиди и статери).

 

Сред монетите има и такива на римския град Никополис ад Иструм, построен от император Траян в чест на победата му над племената на Даките през 106 г. от н. е. и намиращ се до днешното село Никюп (на 20 км от град Велико Търново). Това е един от най-добре запазените в България градски центрове от римската епоха. За съжаление - обект на спорадични иманярски набези в охраняваната зона.

Сред иззетите предмети има и много добре запазени комплекти хирургически инструменти, фибули с различна декорация, апликации с човешки и животински изображения, керамични и бронзови лампи с релефни сцени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5632 |04.05.2014 200 безработни дирят антики . 10| 9609 |12.02.2014 А. Ковачев: С филм за цар Самуил продължава поругаването на българското наследство в Р Македония . 5| 7385 |08.02.2014 Контрабанден канал готвел бг антики за американския пазар . 2| 8373 |07.07.2013 Авторът на "Последен валс": Днешните протести нямат нужда от песни, а от концентрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads