Реклама / Ads
3| 8059 |02.02.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Аватар" - с 9 номинации за „Оскар”, “Светът е голям...” отпадна

.
Научнофантастичният хит на Джеймс Камерън „Аватар” е с 9 номинации за „Оскар”, както и антивоенният филм “Войната е опиат” ( „The Hurt Locker”) на режисьорката Катрин Бигълоу,който също е с 9 номинации.
 

Българската кандидатура за "Оскар" - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев не успя да се пребори за финалната петорка с номинации за престижната награда сред чуждоезичните филми. В категорията за чуждоезичен филм на финалната церемония отиват:  „Бялата лента” на Михаел Ханеке, „Млякото на скръбта” на перуанката Клаудия Льоса, „Пророкът” на Жак Одиар, аржентинския „Тайната на техните очи” (“El Secreto de Sus Ojos”) с режисьор Хуан Жозе Кампанела и израелския „Аджами” на режисьорите Скендър Копти и Ярон Шани.

Сред номинациите на „Аватар” и „Болката като опиат” е и една от най-важните - тази за най-добър филм. В категорията за най-добър филм ще се борят и „Прешъс” , „Високо в небето” с Джордж Клуни и „Сляпата страна” ( The Blinde Side) на Джон Лий Хенкок, „Гадни копилета” на Куентин Тарантино, "Образование" на Лоне Шерфиг и „Сериозен човек” на братята Коен.

Номинирани при актьорите в главна роля са: Джеф Бриджис за "Crazy Heart", Джордж Клуни за "Високо в небето" , Колин Фърт за "Сериозен човек", Морган Фриймън за "Непобедим" и Джеръми Ренър за "Войната е опиат".

При жените за приза най-добра актриса ще спорят: Сандра Бълок за „Сляпата страна", Хелън Мирън за „The Last Station", Кери Мълиган за „Образование", Кейбъри Сидибе за „Прешъс" и Мерил Стрийп за „Джули и Джулия".

В категориите за поддържащи роли при мъжете битката ще е между: Мат Деймън за „Непобедим", Уди Харълсън за „Вестоносецът", Кристофър Плъмър за „The Last Station", Стенли Тучи за „Очи от рая" и Кристофър Уолц за „Гадни копилета".

При жените в поддържаща роля за статуетка ще се борят: Пенелопе Круз за „Девет", Вера Фармига и Ана Кендрик за „Високо в небето", Маги Гиленхал за „Crazy Heart" и Моник за „Прешъс".

При анимационните филми номинирани са: „Coraline" на Хенри Селик, „Fantastic Mr. Fox" на Уес Андерсън, „Принцесата и жабата" на Джон Мускър и Рон Клемънт, „The Secret of Kells" на Том Мур и „В небето" на Пийт Доктър.

При режисьорите за титлата най-добър ще се борят: Джеймс Камерън с „Аватар", Катрин Бигълоу с „Войната е опиат", Куентин Тарантино с „Гадни копилета", Лий Даниълс с „Прешъс" и Джейсън Райтмън с „Високо в небето".

За Оскар за оригинален сценарий ще се борят „Войната е опиат", „Гадни копилета", „Вестоносецът", „Сериозен човек" и „В небето". При адаптираните сценарии номинациите са за „District 9", „Образование", „В примка", „Прешъс" и „Високо в небето".

В категорията за визуалните ефекти, където категоричен фаворит е „Аватар", влизат още „Стар Трек" и „District 9".

За оригинален саундтрак ще спорят „Аватар", „Fantastic Mr. Fox", „Войната е опиат", „Шерлок Холмс" и „В небето".

В категорията за песен са две парчета от „Принцесата и жабата" и по едно от „Девет", „Paris 36" и „Crazy Heart".


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6143 |02.02.2010 Стоянка Мутафова чукна 88 години . 0| 6232 |01.02.2010 Ню суинг и фънки брейк превземат София . 0| 6271 |30.01.2010 Родното кино се представя в Лондон . 9| 38608 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads