Реклама / Ads
18| 7454 |02.03.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Българчета от близката чужбина честваха Кирилицата в ЕП

.
Еврокомисар Кристалина Георгиева поднася приветствие
Благодарение на родолюбивите инициативи на Фондация Българска памет и по покана на евродепутати от ГЕРБ българчета от нашите диаспори просълзиха високопоставени политици и обикновени българи в Белгия на голямо тържество в сърцето на Европа.
 

Над 100 деца от Родопите и българските диаспори в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония се завърнаха от столицата на Европа Брюксел, където станаха част от първото по рода си голямо тържество в Европейския парламент, осъществено по инициатива на Фондация Българска памет и със съдействието на българските евродепутати от Групата на ЕНП. Под патронажа на президента Росен Плевнелиев събитието премина под надслов „България: Държава на духа и на писмеността". Специални гости бяха вицепрезидент Маргарита Попова, еврокомисар Кристалина Георгиев, зам.-председателят на Европейския парламент Райнер Виланд, български евродепутати от всички цветове.

Основната цел на тази родолюбива инициатива е младите ни сънародници да бъдат приобщени към духовната идентичност на Европа. Тя цени културната самобитност и разнообразието от национални принадлежности, каза председателят на Фондация Българска памет Милен Врабевски. Впрочем Фондацията има дългогодишни традиции в работата с младите хора от българските общности от близката чужбина, които събира два пъти годишно на родолюбиви семинари, води многолики групи в Брюксел и Страсбург на гости на български евродепутати от ГЕРБ и насърчава патриотични инициатива за укрепване на връзката на нашите сънародници с България. „Много важно е да разберем, че във време на демографска криза диаспората е един естествен извор на българщина за нас и там традиционно се пази топлото чувство на любов и на гордост за това, че са българи. Тук се обединяват усилията на правителствен и неправителствен сектор на много високо равнище", подчерта Врабевски.

 

България е страната, дарила 300 млн. души с писменост и култура, каза на свой ред вицепрезидентът М. Попова, която като филолог припомни делото на книжовници като Черноризец Храбър и Константин Философ. Тя акцентира върху факта, че България е била най-силна, когато е била управлявана от образовани владетели. Младите хора са героите на нашето време, в техните ръце е бъдещето, добави тя.

 

Искреното си вълнение не скри еврокомисар Кристалина Георгиева, която призна, че изпитва силно вълнение  всеки път, когато идва в Европейския парламент и вижда надписа на български език. Скоро ще дойде време, когато към този проект ще се присъединят и други страни, използващи кирилицата, добави тя.

 

Многобройни гости събра най-българското тържество в зала "Йехуди Менухин" в навечерието на 3-ти март в ЕП. Всички с наслада изслушаха изпълненията на българчетата  от Украйна и Молдова. Тук прозвучаха емблематични песни като "Охридското езеро", "Гано ли, Ганке", „Българи сме ние".  Родопската кабагайда пък поведе всички на дълго българско хоро, извило се за пръв път в ЕП. 

 

„Не ни се тръгва, толкова е хубаво”, признаха деца от Украйна за Frognews.bg. Повечето от тях за пръв път пътуват извън родните си места и от вълнение не бяха спали няколко нощи. Съжалението от раздялата обаче отстъпи на очакването, че само след месец повечето отново ще се съберат на традиционния семинар на Фондация Българска памет във Варна.

 

Преди отпътуването за Брюксел президентът Плевнелиев приветства групата, водена от д-р Врабевски, в Гербовата зала


Българчетата заедно с М. Попова и М. Врабевски в ЕП



 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 11571 |02.03.2012 Софи Маринова измамила Деси Слава за Евровизия? . 7| 7216 |01.03.2012 Почина програмният директор на БНР . 62| 7563 |01.03.2012 Софи Маринова се пребори за Евровизия 2012 . 9| 38658 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads