Реклама / Ads
0| 3950 |31.12.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Българи с отличие от Асоциацията на европейските кина

.
За първи път - българи с отличие от Асоциацията на европейските кина, съобщава NOVA. Братята Янаки и Христо Дерменджиеви получиха приз от „Европа Синема”, затова че са възстановили няколко изоставени киносалона в страната по европейски образец.
 

Янаки и Христо Дерменджиеви не спират да мечтаят. Като на кино. На шега започват с пътуващи кина из страната, преди години и виждат потребността на хората от модерни киносалони.

 

12 кина част от които са летни - за 6 години. Това е равносметката на братята донесла им престижното отличие от „Европа Синема” в конкуренция с над 1200 киносалона. „Те бяха впечатлени от доста бързият темп, с който реновирахме, за пет-шест години голямо количество кина и ги приобщихме към „Европа Синема”.

Става въпрос за киното в Пловдив - то е първото в тази програма. Две години по-късно - в Търговище и очакваме това кино в Търново да влезе в „Европа Синема”, каза Янаки Дермеджиев. Киното във Велико Търново е едно от последните, което отвори врати благодарение на Янаки и Христо. 

 

Сградата е била киносалон в миналото, но във времето не е била поддържана. „След демокрацията е била игрален салон, след това магазин-дрехи втора употреба. И всякакви наематели, които са експлоатирали имота, без да се съобразяват с даденостите преди”, сподели още Янаки.

 

А даденостите са освен за киносалон и читалище. Подобни проекти, братя Дерменджиеви реализират в цялата страна, без столицата. „Имаше проекти, които бяха много рискови в очите на други хора.

 

Като Видин например. Казаха ни: Вие сте луди! Защо ще ходите във Видин. Ние направихме кино и то стана културно средище в града. Да не говори, че е граничен град.

Забелязваме, че дори и чужденци идват на по-големите филми”, обясни брат му Христо. Освен да правят модерни кина. Янаки и Христо Дерменджиеви са разшири дейността си, като продуцират българско кино. В края на февруари ще е премиерата на първият им проект - комедията „Ятаган”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5855 |05.12.2019 Мая Вапцарова: Толкова ли мразят българите Вапцаров? . 0| 5180 |21.09.2019 Българите от Цариброд и Босилеград честват своя празник . 5| 7145 |30.08.2019 Румен Леонидов: Александър Невски не е моят светец, додето съм българин . 12| 7156 |17.08.2019 ”Тренд”: Българите слушат най-много народната музика и чалга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads