Реклама / Ads
14| 24850 |01.12.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Българи шашкат света със супер фалшификат на антична монета

.
Седем канала за износ на древни предмети има у нас, 60 000 иманяри ровят земята, казва пловдивски колекционер
 
Славей от Хасково и ученикът му Иван от Димитровград са най-добрите фалшификатори на древни монети у нас. Това твърди инж. Димитър Костов от Пловдив, който е запален колекционер и автор на три авторски книги за тракийската ни праистория.
“Майсторите на ментета в България са десетина и западняците не могат да се справят с тях, защото правят брилянтни копия – убеден е инж. Костов. – Изработват си сами матриците за монетите и ги изливат  в тях, а после ги състаряват много бързо с различни технологии, които владеят перфектно. Във Видин, Монтана и Русе фалшифицират златни римски монети. В село Горски извор работи Благо, който прави ментета на тракийски монети.

В Пазарджик се подвизава пък друг техен колега. В Пловдив работеше друг майстор, но се премести в София.” Списък с имената на родните фалшификатори, описание на работата им и техни продукти притежава най-добрият нумизмат в света Дейвид Сиър. Той останал много озадачен от съвършеното качество на ментетата, произвеждани у нас. “Написах му студия от 20 страници за нашите момчета, в замяна за което той прави изследванията на всички мои монети безплатно”, доволен е пловдивският колекционер.

За да докаже колко е опасно да купуваш антики, ако нямаш познания, Костов разказва за премеждието си с един двоен статер на Александър Велики. “Това е много рядка монета, която императорът е раздавал на своите висши военни. Тези монети не са били дълго в обращение и са много запазени. След като купих въпросния статер, го изпратих за изследване в лаборатория в Белгия. Исках информация за всичко - иконография, грамаж, състав, тегло. Данните излязоха перфектни с изключение твърдостта на златото – експертите казаха, че ако наистина монетата е на 2400 години, то трябва да е по-твърдо.

И заключението им беше, че статерът е брилянтно менте.” След като са готови, фалшивите монети се изнасят през четири нелегални канала в София, Русе-Видин, Варна и Пловдив, разказва Димитър Костов. “През тях минават и антиките, открити у нас, за да бъдат продадени на аукциони или да попълнят лични колекции. От Видин и Русе се изнася в Германия и Австрия по Дунав. Варненският канал е на български преподавател по тракология в САЩ – той го организира и има много мулета, които изкупуват в цялата страна. После всичко отива зад океана и се препродава. Един пример: Преди време иманяри от Белозем ми донесоха монета на майка Агрипина – в целия свят има 5-6 такива.

Искаха 10 000 марки, паднаха на 8000, аз им давах 5000. В крайна сметка не можахме да се разберем и те я продадоха на въпросния преподавател. Той я заложи на аукцион за 30 000 долара, а беше продадена за 60 000 долара. В Пловдив каналът е малък и пак е за Щатите. От София антиките и ментетата заминават за Мюнхен и Швейцария.” Ако преди 10 години у нас бродеха 300 000 иманяри, сега те са не повече от 60 000, категоричен е Костов. Повечето от тях са бедни хора от селата, които търсят препитание чрез копане. Преди в пловдивския Клуб на нумизмата се предлагаха стотици монети всяка седмица, а сега са най-много 10. Иманярите намаляха не защото вече няма какво да се извади, а защото се изплашиха от новия закон, който
може да ги вкара в затвора

Първия път, като те хванат, ще получиш условна присъда, но втория влизаш на топло. Има момчета, които само с това си вадеха хляба, но спряха. Разбира се, има и от другия тип иманяри – те са добре оборудвани, знаят какво търсят и колко струва намереното. Работят основно в Пазарджишко, Казанлъшко, Бургаско и Ямболско. Купуват си техниката от чужбина – специални лаптопи, сонди, металотърсачи, които на екран показват какво е долу, а някои даже ти показват монетата от двете страни, за да я видиш. Струват 5000-6000 долара, могат да се купят от САЩ, Германия и Швейцария. Притежанието им у нас е незаконно и се конфискуват. Ние нямаме и наредба за регистрацията им. Има си и ценоразпис, но всичко се променя. Неща, които преди съм купувал по 100 лева бройката, сега струват 10-20 лева. Цените са много надолу, защото няма хора, които да купуват. На първо място в ценоразписа са златните апликации от древни гробове, които струват по 10 000-15 000 евро. Не всичко излиза от могили, има в единични гробове, случайно открити. Античните скулптури също струват доста.

Полицаите в никакъв случай не са подготвени като знания и техника, за да противостоят ефективно на иманярите, категоричен е инж. Костов. Те разчитат някой да им съобщи къде се правят разкопки. Не могат да разпознаят кое е ценно и смятат, че
всичко антично струва пари Познавам висш полицай, който участваше в канал за износ на антики и заради това беше отстранен от системата на МВР. Досега са намерени и извадени не повече от 25% от съкровищата и ценностите в българска земя, убеден е колекционерът. Има още много. А ако излезе техника, която дълбочинно да прорязва пластовете, ще се открият още повече. Аз мога да направя разкопки на няколко могили, откъдето смятам, че ще бъдат извадени страхотни неща. Имам информация какво е скрито там, защото тези могили са обстрелвани с детектори и показват наличие на мед, сребро и злато. Но искам да го направя заедно с държавни органи и откритото да бъде изложено в музей, притежаван и от частни лица, и от държавата.

Архелогическо сафари кефи туристите
У нас има милиони малки медни монети, например тези от времето на Константин Велики, които се изкупуват по 20-30 стотинки. Вместо да остават тук, те се изнасят за Англия и Франция, където вече е развито т.нар. археологическо сафари. В хотелски комплекси дават на посетителите металотърсач и карта и те започват да търсят монети из околността. Който открие, получава красиво изписан сертификат. Така и той има какво да разказва пред приятелите си на чаша вино, и хотелите печелят - прибират от всеки участник между 1000 и 2000 евро за изживяването. А в България, където е пълно с ценни антики, не можем да направим подобно нещо, защото законът го забранява! Нашите власти просто не знаят как да правят пари и се чудят, защото положението ни е бедно и народът винаги роптае. Заради слабоумието на властимащите, които не мислят мащабно!


Клуб на нумизмата ще съди държавата
Законът за културното наследство е погрешен и е правен от болни хора и мога два дни да го критикувам с аргументи – категоричен е Димитър Костов. - Той е дискриминационен. Затова в пловдивския Клуб на нумизмата обмисляме как да съберем пари – трябват ни около 6000 лв. – и да заведем дело срещу България в Страсбург. Този закон отказва хората у нас да колекционират. Аз бях следствен по 3 дела, като всички приключиха в моя полза. Осъдих прокуратурата два пъти – по едното дело получих 9000 лева обезщетение, сега очаквам около 60 000 лева с лихвите по другото. 10 години се водеше процес срещу мен, който спечелих. Но защо беше всичко това? Не бях виновен, защото не копая. Не съм иманяр, а добросъвестен потребител. Освен това съм доказан колекционер, написал съм три книги за тракийската култура. Но държавата не ми дава да се развивам. Имам описана и узаконена колекция от 250 предмета с национално значение и хиляди монети, събирана 40 години, една от монетите ми е оценена 500 000 евро. Но законът постоянно се променя и не действа адекватно за всички хора, затова спрях да изкупувам и да я обогатявам. Всичко стои заключено в банкови трезори.

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов имаше идея да направим публично-частно партньорство за откриване на музей в Пловдив на узаконените предмети. Затова и моята партия “Гражданска сила” го подкрепи на последните избори. Би трябвало законът да се промени с възможност частните музеи у нас да изкупуват вече намерени предмети или пък да участват с държавни органи в разкопки. Само така ще запазим откритото у нас. Какво става сега? Нашият закон, както и този в Италия и Гърция, са най-рестриктивни, но въпреки това най-много предмети по аукционите се продават именно от тези страни.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7826 |14.10.2011 България е супер! . 7| 6931 |10.10.2011 Арни в България: Много ми е приятно в тази изключително красива страна . 18| 9544 |26.09.2011 Люси Дяковска се връща в България . 49| 7211 |19.09.2011 В. Рашидов: Няма по света музей на социзкуството като нашия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads