Реклама / Ads

60| 11390 |28.10.2008 АРТ ДЖУНГЛА

"В България цари отчайваща безнадеждност, защото бандитите имат думата"

.
Това е цитат от книга, в която герои са Б. Борисов, кмет на превърналата се в „машина за пари” столица на България; Р. Гайтански–Вълка и „обикновената” му кариера; вече бившият министър Р.Петков и неговите „контакти”; тайнствената групировка ТИМ; „един опасен политик” Ахмед Доган ...

 

„Да погледнем истината в очите. В България цари отчайваща безнадеждност, защото бандитите имат думата...

Затова започвам с въпроси. Как всъщност се стигна дотам, че гордите със своята история български граждани да се оставят днес да ги унижават корумпирани политици с всякакви политически окраски? Навремето българите атакуваха централната сграда на комунистическата партия и я подпалиха. А какво се случва сега? Обикновеният гражданин изпадна в летаргия, докато политико-криминалните групировки взеха главната роля... Защо през последните 15 години се стигна до стотици поръчкови убийства, останали неизяснени в повечето случаи? Свързани ли са с факта, че от нищото изникнаха милиардери, докато повечето граждани, въпреки това, или именно поради това, живеят в бедност? Защо онези сили, които управляваха по времето на комунистическата диктатура, и днес, при демокрацията, все още имат голямо влияние? И кои са всъщност безскрупулните печалбари от това положение? Изобщо има ли представител на българския политически елит, който да не е обременен от миналото?”

Така започва книгата си германският разследващ журналист Юрген Рот. Основната тема е преплитането на държавната власт и структурите на организираната престъпност, на което ставаме свидетели през последните вече почти две десетилетия. И тъмната сянка на Държавна сигурност, която все още витае в политическия, икономическия и обществения живот на България.

Героите в книгата са известни фигури, които всеки ден си поделят страниците на вестниците и шестват по телевизионните екрани: „поредната голяма надежда” Бойко Борисов, кмет на превърналата се в „машина за пари” столица на България; Румен Гайтански – Вълка и „обикновената” му кариера; вече бившият министър Румен Петков и неговите „контакти”; тайнствената групировка ТИМ; „един опасен политик” Ахмед Доган; Майкъл Чорни и „българският му период”; бившите кадри на БКП и ДС и участието им в разпределението на благата, след падането на комунистическия режим; връзките между българските правителства и един уж „обикновен енергиен гигант” – Газпром (тема, изключително интересна от известно време насам!).

Това са част от опорните точки в разтърсващия анализ на българската действителност от последните 19 години, който ни предлага журналистът Юрген Рот. Той не просто отбелязва проблемите, с които се борим от години, но търси и причините за възникването на „злото”. Намира ги в „хаотичното господство на една плетеница от политически, икономически и престъпни кръгове, със секретните служби зад гърба им, които дори не се срамуват от своето минало и от начина, по който работят.”

Ужасяващ извод, особено, когато идва от един външен наблюдател, защото това означава, че проблемите, в които затъваме, кризите, които изживяваме на всички фронтове на политическия, икономически и обществения живот отдавна са излезли от границите на страната и са станали достояние на онези държави, които, предполага се, трябва да ни приемат като пълноправен партньор в рамките на европейското сътрудничество. Всъщност ценното в тази книга е не толкова самият анализ на положението в България (българските журналисти имат не по-малък опит по темата), а именно фактът, че тези думи идват от един външен наблюдател, който, по думите на автора, „разглежда нещата от различен ъгъл, вижда определени явления от по-голяма дистанция, а вероятно е и по-независим. Или може би е много по-нетърпелив от онези, които от десетилетия са се приспособили към една опасна ситуация.”

Разследването на Юрген Рот е основано на огромен фактологически материал, на информация както от явни източници – например криминалните служби на Германия, доклади на чужди разузнавателни служби, комюникета на посолствата на западни държави в България, така и на тайни информатори, на каквито всеки разследващ журналист разчита в много случаи. И не на последно място – на пътуванията му в България и на личните му срещи и разговори с експерти по сигурността, настоящи и бивши дипломати, критично настроени журналисти, политици, висши полицаи и дознатели, прокурори и следователи и т.н. И за да не отегчава само със сухи факти и теоретизация по проблемите на организираната престъпност, авторът ни запознава и с конкретни истории на хора, пострадали по някакъв начин от дейността на групировките и/или от безсилието и бездействието на държавните органи, поради твърде тесните им връзки с мафията.

kniga_demoni.jpg

И разбира се, за да спази основното правило в журналистиката, за всяко едно твърдение Юрген Рот се опитва да получи информация от повече от един източник. Нещо повече, той дава думата и на самите „герои”. Пример за това е пространното интервю с един от шефовете на ТИМ – Иво Каменов. Освен че е една от редките публикации за варненската групировка, която някак остава встрани от медийното внимание, за разлика от ВИС и СИК например, само по себе си това интервю е и интересна и важна част от книгата, защото представя обратната гледна точка. А през нейната призма се изясняват механизмите, по които в България е станало възможно престъпни дейности да се вършат напълно законно и дори с „благословията на държавата”.

„В тази книга предприемам рискования опит да разкрия колко дълбоко са проникнали криминалните структури в политическия, стопанския и обществения живот на България, както и от какво се храни този злокачествен тумор.” Така обобщава намеренията си авторът. И споделя, че той, който познава различните нюанси на структурата, която традиционно наричаме „мафия” и влиянието й в много европейски страни, все пак е останал изненадан от начина, по който България обогатява картината на корупционните практики, измамите и тесните връзки между организираната престъпност и държавния апарат. Всякакви други коментари в случая са излишни...  

 

Frognews.bg напомня, че Юрген Рот е сред водещите разследващи журналисти в Германия. Той е задълбочен анализатор на организираната престъпност и мафиотските структури в страните от Централна и Източна Европа. Автор е на редица бестселъри, сред които "Червените босове", "Мрежите на терора", "Олигархът", "Гангстерите от Изтока", “Кланът Германия” и др.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 25| 10477 |22.10.2008 Как България стана мафиотска държава . 7| 16950 |15.08.2008 Уникални фотоси показват България отгоре . 10| 7451 |26.06.2008 "Аз бях той" е пиесата, заради която Г. Марков бяга от България . 17| 10404 |30.05.2008 България - най-хубавата приказка за живи?
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ