Реклама / Ads
7| 9666 |28.12.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Българки омаяха света през 2013 г.

.
Нина Добрев
И 2013-та беше късметлийска за сънародници от различни жанрове. Някои от тях привлякоха вниманието на световните арт критици като Деси Карагьозова и Добринка Табакова, а други затвърдиха позициите си на истински звезди като Нина Добрев и Силвена Роу.
 

По класическите сцени из Европа, Америка и Азия честта на България е защитавана от достойни актьори, музиканти, певци.

Нина Добрев е в топ 10 на младите в Холивуд

Ако има още българин, който да не знае коя е Нина Добрев, не говори добре за общата му култура. Тя е единствената българка Отвъд океана, която е на път да влезе в А-листата на холивудските актьори. Но не само защото папараците много я обичат. Тази година тя беше в устата на медиите с новия сезон на "Дневниците на вампира", както и заради раздялата с гаджето си и колега от поредицата Йън Съмърхолдър. Нина, която винаги е представяна в западните медии като канадска актриса с български корени, спечели овации и от модните критици с няколко блестящи появявания по червения килим и фотосесии. Луксозната марка бельо Victoria‘s Secret обяви стила й за най-секси през 2013-та, обобщава "Стандарт".

"Тя е трепач, тоалетът й направо убива", възкликна "Пийпъл" за роклята й на наградите "Изборът на тийнейджърите". Списанието постави на второ място Нина сред най-забележителните звезди на партито - преди нея класира единствено Лиа Мишел. Добрев обаче успя да грабне приза за най-добра актриса. Папараците я преследваха и докато изживя кратката си авантюра с Дерек Хъф, брат на нейна приятелка. Освен че продължава да участва в хитовия сериал "Дневниците на вампира", Добрев засне пълнометражния си филм Let‘s Be Cops, в който си партнира с Анди Гарсия и който ще излезе по екраните през 2014-та. Няма как мениджърите на Нина да приемат офертите за участие в роден сериал - както се говореше за "Под прикритие". Актрисата се прибира поне веднъж годишно в родината, но при пълно инкогнито.

Елена покори индийския "Денсинг старс"

Цяла Индия аплодираше Елена Боева. През април родната красавица покори тамошното издание на танцувалното шоу "Денсинг старс". Чаровната брюнетка грабна сърцата на домакините, пък и на своя партньор Кушал, актьор и един от секссимволите на бившата британска колония. Той е и в топ 10 на горещите мачовци в цяла Азия. Техни конкуренти в шоутата са някои от най-известните филмови и телевизионни звезди. Елена и Кушал стигнаха много напред, но за съжаление атлетичният индиец получи контузия и двойката спря участието си.

Елена и Кушал се запознават преди три години на актьорски курс в Ню Йорк и оттогава поддържат връзка макар и от разстояние. Те привличат вниманието на пресата, когато се появяват заедно на индийските "Оскари". Продуцентите на "Денсинг старс" толкова харесали нашенката, че настоявали именно тя да е партньорката на Кушал в шоуто. Елена нямала никакъв професионален опит като танцьор. "Не можех да повярвам, че тялото ми е способно на такова нещо", спомня си тя. За да се подготви за шоуто, й се налага да танцува по седем часа, а упорството й се възнаграждава с викове: "Елена, обичаме те!". Този успех донесе на нашето момиче покани за участия в киното, така че определено това няма да е последната й изява в Индия.

11-годишната Деси свири в "Карнеги хол"

Светла Василева, Александрина Пендачанска, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Людмил Ангелов имат нов наследник. В края на 2013-а и 11-годишната Десислава Карагьозова от Русе спечели второто място на международния конкурс за романтична музика в Ню Йорк. А наградата й е концерт в легендарната зала "Карнеги хол" в мегаполиса. Той ще се случи на 30 март 2014 г. За да се включат в надпреварата, участниците е трябвало да изпратят видеозапис на свое изпълнение. Журито, начело с София Дженис, е останало очаровано от Импромптю, oпус 90, No 3. на Франц Шуберт. Деси свири на пиано от 5-годишна. Учи в музикалното училище в Русе с учител Даниела Кюркчиева. Мечтата й е не просто да покори световните музикални сцени, а да бъде пианист като Рахманинов.

Силвена Роу готви за крале

Макар тази година Силвена Роу да стана истински известна у нас, тя е прочута във Великобритания отдавна и дори е представяна като готвача на звездите. Нейното предаване Keep Cooking and Carry On се излъчва от миналата есен в праймтайма на Би Би Си. А другото й шоу, The Time Machine Chefs, пък се върти в САЩ. Британското издание на списание Hello я нарича "кулинарен факир".


Силвена печели много овации с дебютния си ресторант в хотел "Мей феър", където тя предлага класическа източносредиземноморска кухня. Сред гостите й са от кралски особи до знаменитости, сред които Орландо Блум, Омар Шариф, Мила Йовович, Клаудия Шифър, Тина Търнър, Шер, че и целият олимпийски отбор по гребане на Англия. При десертите Силвена има запазена марка - баклава, но с портокали и горяща.

Тя е написала шест книги, някои от които са се превърнали в бестселъри. Кулинарен консултант е на самия Дейвид Кроненберг във филма му "Източни обещания". Силвена обаче не се задоволява с това, с което има. След като засне няколко издание на "Щипка сол" за bTV, тя се отправи към Дубай, за да изгражда гурме империя.

Добринка гледа към "Грами"

Добринка Табакова също накара света на класиката да говори за нея, след като получи номинация за "Грами". Тя привлече вниманието на спецовете в категорията за най-добър албум - със "Струнни пътеки" (String Paths), издаден от световноизвестната компания ЕСМ. Пловдивчанката, която от 20 години живее в Лондон, е първото родно име, което влиза в каталога на прочутото английско издателство за съвременен джаз и класическа музика. Дискът, който бе представен в Лондон в края на април, е готвен няколко години. Той съдържа "Концерт за чело и струнни инструменти", "Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър" и три камерни творби. Табакова печели наградата на Жан-Фредерик Перену на 4-тия международен конкурс по музика във Виена, когато е само на 14. Завършва Кралската академия в Лондон и Гилдхол скул ъв мюзик, където печели приза "Витолд Лютославски" за композицията "Възхвала". Това е творбата, която звучи в катедралата "Сейнт Пол" по случай златния юбилей на кралица Елизабет II.

Мишел Бонев отново влезе в новините

Мишел Бонев отново внесе смут в светските среди на Италия. Тя написа в блога си, че приятелката на бившия премиер Силвио Берлускони, Франческа Паскуале, е лесбийка и тяхната връзка е само за пред камерите. "През последните 10 години живях в свят, който ми отне всичко: мечти, идеали, достойнство. Аз не искам да живея в лъжа. Франческа е лесбийка и ние бяхме много повече от приятелки", споделя Бонев. И признава: "Корупцията беляза живота ми. Бях заблудена, че съм щастлива с приятелствата си, със силните, богатите, ангажирани мъже. Имах всички неща, които исках: успех, пари, дрехи, бижута... Но на каква цена? Знам, че миналото не може да се изтрие, но също така знам, че това е в нашите ръце и че бъдещето зависи от изборите, които правим сега." Реакцията на Берлускони бе светкавично и един от най-авторитетните вестници на Ботуша "Кориере дела сера" написа, че бившият премиер ще съди българката.

Дарина направи филм за България

Тази година беше повече от успешна за Дарина Павлова. С нейното телевизионно предаване Sognando Italia тя обиколи доста държави, за да представи съдбата на успели италианци по света. С него дойде и до България, където успя да влезе на снимачната площадка на "Непобедимите 3", за да се сприятели със Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Мел Гибсън, Келън Лъц. Очарова и собственика на "Ню имидж" Ави Лернър. Преди това Дарина се срещна и със Самюъл Джаксън на 11-тия международен филмов фестивал на остров Иския, където е сниман "Клеопатра". Там Дарина се разминала още с Никълъс Кейдж и Майкъл Болтън, а Джеймс Франко беше на фестивала в Кан. Тези дни Дарина би трябвало да се е прибрала до родината за уикенд с гаджето си Габриел Сарко в Боровец.

Ренета е лидер сред диджеите в Италия

Най-известната жена диджей в Италия се оказа българка. Ренета Петрова е позната на Ботуша като Рене ла Булгара. Така става ясно, че никога не е крила своята националност. "В началото ми беше много трудно. Често се появяваше мъж, който решаваше, че съм абсолютно неспособна, щом съм жена", казва тя в тв интервю. Освен че е невероятна в миксирането на музика, тя се справя добре и с пеенето. Случва се редовно да взима микрофона за нашенски евъргрийни - като "Вървят ли двама" на Мария Нейкова. "Те си мислеха, че е нещо жестоко екзотично", признава Рене. Освен всичко друго Ла Булгара води свое предаване по едно от елитните италиански радиа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7462 |05.07.2013 Созопол се потапя в света на "Музите" . 13| 10805 |22.03.2012 Гробницата в Свещари излезе от "света на мъртвите" . 7| 8802 |01.01.2012 Валсовете на Щраус превзеха Виена и света . 26| 15746 |11.12.2011 Посредствен наш пианист триумфира по света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads