Реклама / Ads
0| 3987 |07.06.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Български художници в мащабна изложба с най-добрите творци на Европа

.
Източник: БГНЕС
Български художници ще участват в мащабна изложба, представяща най-добрите творци на Европа. Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са представени в изложбата ”Diversity United. Contemporary European Art”, която се открива в Берлин на 8 юни. Изложбата ще пътува в Париж и Москва по-късно тази година.
 

Мултинационалната пътуваща изложба цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност. В "Diversity United. Contemporary European Art" са представени произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави.

 

Участието в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева представя две различни поколения на българското съвременно изкуство. В рамките на изложбата Недко Солаков представя инсталация "Трима" от 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. Творбата е била част от голямата изложба на художника "Wrong Material" в галерия Континуа, Сан Джиминяно и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.

 

В изложбата Мартина Вачева участва с творби, създадени специално, които представят три социални реалности от България. "Trashland" е мащабна живопис с множество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки в ромски неделен битак в гетото "Шекер махала" в Пловдив, което е една от най-големите общности на роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малките картини "Бинго за милиони" и "Glory Nature", които се асоцийрат с "продаването" на големи мечто и наивистичното усещане за живота в пандемия, лишено от социален контекст.

 

Мартина Вачева и Недко Солаков живеят в България и се представляват от галерия Sariev, Пловдив. "Diversity United. Contemporary European Art" ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин. Впоследствие "Diversity United" ще бъде показана в Париж и Москва.

 

Присъствието на български художници на международнат сцена намира свое отражение и в проекта „Brittle Power”, създаден в партньорство между Фондация "Отворени изкуства" и Kunsthal 44Møen - пространство за международни изложби в Дания. Международната образователна програма е иницийрана от Рене Блок с участието на Веселина Сариева – съ-куратор на проекта.

 

Изложбата "Brittle Power" ще покаже избрани творби, създадени през последнитегодини от художниците: Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Руди Нинов, Недко Солаков, Марияна Василеваи, Сибин Василев, включително рисунки, картини, скулптури, инсталации, видео работи и звукова инсталация. Изложбата беше открита на 5 юни и ще остане отворена за посетители до 9 септември в Моен, Дания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7439 |07.04.2021 Иво Сиромахов: През 2021 българските интелектуалци продължават да си мислят, че живеят в комунизма . 0| 4286 |21.03.2021 Българският “Уроци по немски” със специална награда на София Филм Фест . 0| 5124 |15.03.2021 Македонският участник на Евровизия се извини за българския флаг в клипа . 0| 6616 |24.11.2020 „Сянката на прилепа“ вече е на българския книжен пазар. Издателство „Слънце“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads