Реклама / Ads
7| 6699 |28.02.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Барабаните лекуват /ли/ обществото?

.
Шаманите също общуват със силите на отвъдното под ритъма на ударни инструменти. Но могат ли ударите на барабана да лекуват общественото напрежение?
 

 

Drum circle, барабанен кръг е събитие, метод, преживяване, което има целебна мощ в групов сеанс, но ударните инструменти могат да се използват и индивидуално. Те възстановяват исконната ни връзка с природата. През късната пролет очакваме автора на “Лечебната сила на барабана”, която вече е на българския книжен пазар, Робърт Фрийдмън и у нас, за да я представи и ръководи терапевтичен сеанс.

Тези, които бяха пред Народното събрание на 14 януари, а и тези, които са слушали репортерски включвания от мястото на събитието не може да са пропуснали звука от ударите на полицейските палки върху щитовете – отсечен, застрашителен, смразявящ.

Неслучайно още в древността воините са удряли с мечовете си по щитовете преди битка, за да сплашат враговете си – психоатака, бихме казали днес. Пак под барабанен ритъм се движат всички войски, а чавдарчета, пионери и комсомолци тръгват на тържествен рапорт – ходом, марш!

Шаманите също общуват със силите на отвъдното под ритъма на ударни инструменти. Но могат ли ударите на барабана да лекуват общественото напрежение, а не да го потискат попитах Мартин Иванов, директор на Института за съвременно изкуство и терапия “Libera” при представянето на книгата “Лечебната сила на барабана” на психотерапевта Робърт Фрийдмън в книжарница “Пингвините”. .

 

Стоян Колев  

Барабаните могат да лекуват обществото, но първо ние трябва като единици да излекуваме самите нас преди да излекуваме обществото. Т.е. всеки един от нас да намери начин, по който да влезе в по-дълбока връзка със себе си, да научи повече за себе си, начин, по който може да изрази своя креативен и уникален вътрешен глас и да намери радостта за себе си, ценностните качества. Оттам-нататък, проектирайки този позитивизъм, обществото може да се лекува, излекувайки отделните клетки на това общество. В по-мащабен план барабанът може да служи за обединяване на хората. Известно е, че обществото ни извънредно много се отчужди и озлоби. Барабанът е средство, чрез което ние можем да се сплотим заедно, да се срещаме с непознати хора, дае обменяме положителни, позитивни мисли и да работим върху нещо, което наистина е проблем в обществото – разграничаването, алиенацията и други такива. 

- Доколкото знам в България ще се създава Дръм-съркъл общество. 

- То вече съществува в ранната си форма – ние от една година провеждаме събития, свързани с барабанната терапия и дръм-съркъла. Книгата “Лечебната сила на барабана” е така да се каже униформата на тези дейности, това е теорията, необходима за всички нас, тъй като в нащето общество има хора, които са големи скептици. Тази книга чрез теория дава възможност на хората да се запознаят какво се случва в световен мащаб, защото тя в 85 процента е изградена от истински случки с хора болни или отритнати от обществото, на различни социални групи – та в тоя ред на мисли, да, ние създаваме едно такова течение на популяризиране на дръм-съркъл тренда, модата и вече, може да се каже, сме на сцената.

- Нещо повече за автора и Института, който ръководите и издава тази книга.  

- Авторът, Робърт Уорънс Фридман, е американец, психотерапевт, един от основателите на дръм-терапията от края на 80-те и началото на 90-те години и неин разпространител в Америка, Азия, Европа, а в късната пролет го очакваме да дойде и у нас и лично да представи книгата си и да даде възможност на хората да се докоснат до неговото изкуство да ръководи и терапевтира такива дръм-съркъли. Институтът за съвременно изкуство и терапия “Libera” беше създаден преди повече от една година с идеята да използваме колаборацията от различни видове изкуства, духовни практики и терапии с цел генериране на позитивизъм в обществото и да можем да създаваме и поддържаме добро физическо, умствено и психическо състояние в обществото и хората у нас. В същото време мога да кажаи, че барабаните са заложени в културата на всяка една нация. Те са не нещо ново, а добре забравено старо. Ние се опитваме е да напомним за силата не толкова на барабаните, а на ритъма като част от нашето ежедневие, от нашия живот. Защото ритъмът е всичко, което ни заобикала – в природете имаме годишни цикли, които се въртят в един ритъм, имаме приливи и отливи, вълни, сърцето ни тупти в ритъм, с ритъм говорим, с ритъм ходим – така, че това са неща, които ни заобикалят, но ние отдавна сме забравили истината за природата на тези неща. 

- Има ли достатъчно подготвени хора, които да провеждат занимания по тази система?

- До една година възнамеряваме да създадем училище за терапевти, наричат се фасилитатори, но книгата позволява човек да се занимава и сам. В края й има практически задачи и упражнения, с които всеки, имайки барабан, може индивидуално или в група да практикува с цел редуциране на стреса, развиване на активно слушане и много други.  

baraban.jpg

- Необходимо ли е специално образование – например музикално?

- Това е гениалното – ще видите хора, които са случайно избрани – нито имат специално образование, нито са имали нещо общо с барабаните или с музиката, но тъй като ритъмът е съставна част от нашата природа, ние съвсем спонтанно и адекватно реагираме без каквато и да е предварителна подготовка и да участват в дръм-съркъл.  

- А необходими ли са някакви инвестиции за музикален инструмент, барабаните специални ли са?

- Барабанът може да изгражда характери и личности. Ако аз съм плах човек и искам да си изградя по-добро самочувствие, може да си избера по-голям инструмент, като големия тъпан и удряйки на него, давайки мощ на себе си и на израза си, аз мога да искам да се трансформирам точно в такъв човек, който има самочувствие, сила и мощ и тази трансформация става! Ако си много груб, силен и тромав, може да избереш някой деликатен ударен инструмент, на който да свириш по-нежно и да използваш нежния му глас, за да направиш услуга на душата си. Човек може да избира инструмента и да го сменя, според желанието си.  

- Има ли някаква магия в ударните инструменти – доказано е, че ниските честоти влияят по особен начин на психиката.

- Не магия няма – това са чисто и просто закони на физиката и на трептенията. Свирейки на ударни инструменти, всеки един инструмент създава определени вълни с определена честота. Всеки наш орган пулсира с определена честота. Мозъкът ни пулсира с различни видове честоти, в зависимост от които се определят нашите състояния – например алфа вълните определят състоянието, в което ние се чувстваме релаксирани, спокойни, където медитираме и дори отиваме в състояние на транс, бета честотите са свързани с рационалното мислене – това, което правим в момента, така че издавайки различни трептения с барабана ние определяме и конкретна среда, в която можем да се потопим, да се постигне положителен резонанс. С барабан се отива на война, но и на хоро, и на сватба.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 19883 |22.02.2009 Приключи националната изложба “Карикатура” на “Шипка” 6 . 8| 7896 |21.02.2009 Задушница . 12| 9215 |19.02.2009 Млада художничка рисува по "Майстора и Маргарита" . 9| 38675 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads