Реклама / Ads
7| 6782 |01.10.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Ей, Богу, наистина ще помислите, че полудявате!

.
Хоакин Финикс като Жокер
На 4 октомври. Ще видите филм, какъвто не се вижда често. Актьор, какъвто не се е появявал на екран от десетилетия. Луда работа. Зашеметяваща игра и да, докато гледах, мислех че наистина полудявам. Казва го и самият Хоакин Финикс за репетициите си за Жокера.
 

Критиците се разделиха, включиха се и защитниците на деца и движения срещу свободната продажба на оръжия. Вдигна се голям шум, заваляха предложения киносалони да се охраняват от полиция, за да не стане като онзи път в Аурора, Колорадо, когато психарят Джеймс Холмс влезе в киносалон и почна да стреля напосоки. Прожектираше се „Черният рицар: Възраждане“ – поредната история за Батман. Загинаха 12 души, а около 70 бяха ранени. Разбра се, че Холмс се бил вдъхновил от злодея Жокера в комиксите за Батман. И сега страховете се събудиха… Ако Грета Тунберг се бе сетила, щеше да го включи в речта си пред ООН за проблемите с климата…

 

А вие знаете ли от какво се вдъхновява вашето дете? Разговаряли ли сте с него какво го вълнува, плаши или радва? От какво изпитва ужас? Чували ли сте, че във всяко трето българско семейство има домашно насилие? Седем от десет деца в училищата стават жертва на насилие, за ваше сведение.

 

Ще допринесе ли с нещо филм като „Жокер“ за увеличаване на тази ужасна статистика? Едва ли, но е сигурно, че нещата са в ръцете на родителите, преподавателите и съответните институции. Те, когато не се справят, прехвърлят отговорността в чужди дворове.

 

Ако тийнейджъри гледат този филм, за тях ще има повече ползи, отколкото вреди. Ще видят блестящата игра на Хоакин Финикс – неземен актьор, показващ всичко, което съдържа актьорската игра. Режисьорът Тод Филипс на свой ред показва нова гледна точка към комикса и неговите герои. Нов прочит, нова философия дори. Вече не става дума за забавление с нереални герои и запълване на свободното време, а за нещо много, много повече. Нещо от живота.

 

Филмът тръгва в България на 4 октомври. На кинофестивала във Венеция след края на прожекцията кинотворбата бе аплодирана в продължение на осем минути. Това се случва много рядко. Повечето зрители бяха категорични, че актьорското майсторство на Хоакин Финикс поставя нова дефиниция за таланта. Предричат му дори „Оскар“. И защо не, та той вече много време показва невероятни качества.

 

Сюжетът е познат на мнозина. Героят на Финикс си вади хляба като клоун. Воден от желанието си да бъде стендъп комик, Флек имитира другите, но в един момент се превръща обект на подигравки и обиди. И у него се заражда промяна…

Според режисьора Тод Филипс става дума за липсата на състрадание, за съпричастност между хората. Общочовешки теми, изключително важни.

 

***


.

Хоакин Финикс: Всички ме питат как съм отслабнал с 24 килограма за ролята. Разбирам любопитството. Просто си наложих да живея с 300 калории на ден. Честно казано, когато сваляш за кратко време толкова килограми, това се отразява на психиката. Освен това всеки ден тренирах часове наред смеха на Жокера и по едно време наистина си мислех, че съм полудял. Ей, Богу, наистина полудявах. Отслабването бе задължително, защото у Жокера трябва да се вижда физическа немощ. Това се различава доста от предишната представа за героя. Точно това исках. Само по този начин зрителят щеше да разбере, защо в крайна сметка героят се пречупва.

 

Репетициите за филма бяха дълги и мъчителни. През цялото време мислех по какъв начин да покажа, че моят Жокер е различен от досегашните. И открих смеха. Точно смеха на моя герой го прави съвсем различен. В смеха се смесват всички чувства. Чрез смеха човек може да покаже цялата си същност. Той е психологическа реакция на стреса. Изгледах десетки видеа на хора със синдрома на Турет, за да постигна нереален, болезнен, понякога накъсан смях. С режисьора успяхме да сътворим три вида смях във филма. Първият – на болен човек. Вторият – на човек, който се опитва да се впише в обществото. И накрая третият – безумен, но и изпълнен от задоволство.

 

Аз съм актьор. Моята работа е да вляза в кожата на персонаж, какъвто аз самият не съм. Хората имат очаквания, свои представи за различните герои. Те очакват определени неща от Жокера. Сигурно мога да им ги дам. Но това противоречи на принципите ми. Разбирате ли? Утъпканата пътека не е моят път. Не искам всички да ме харесват. Искам в моя Жокер зрителите да открият нещо ново. Може да не съм направил най-доброто, но със сигурност е нещо ново.

 

Емил Колев

И по материали от чужди медии

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7375 |28.09.2019 Писателят Н. Славов: Сигурно сме на последно място по съвест на словото . 1| 5357 |28.09.2019 Улица ”Далчев” . 0| 5789 |27.09.2019 Ах, добрата новина: къщата на Пейо Яворов става собственост на Столичната община . 0| 5918 |27.09.2019 Смъртта на Сашо Сладура няма как да бъде потулена зад патриотичен звън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads