Реклама / Ads
0| 3859 |16.03.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Бродуейският мюзикъл “Цигулар на покрива” слиза от сцената на Музикалния театър

.
”Цигулар на покрива”
Последните две представления на музикалния шедьовър са на 18 и 19 март Световният мюзикъл „Цигулар на покрива“ още с появата си на българската театрално-музикална сцена (през 2020) се превърна в сензация. Красивата притча за дома, любовта и семейството е едно от най-обичаните заглавия от афиша на Музикалния театър.
 

Три години след премиерата дойде ред да бъдат изиграни и последните две представления от закупените. Планираните дати са 18 март, събота от 19.00 часа и 19 март, неделя от 17.00 часа. “Цигулар на покрива” е разказ за общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва. Затова този разказ е едновременно смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба.


Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър в жанра с въздействащата музика на Джери Бок и ярките музикални номера – един от които е запомнящата се начална хорова сцена „Традиция”. Запазена марка за спектакъла са неговите танцови платна в сцената-наздравица „За живота” (L’Chaim), както и сватбената сцена с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. А песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той спокоен и щастлив човек – „Ех, да бях богат мъж” (If I Were a Rich Man) – е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.

 

Автор на сценичната версия е театралният режисьор Небойша Брадич от Сърбия.

 

Сценографията е поверена на Мирослав Табачки (Сърбия), художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия). Диригент-постановчик – Юли Дамянов, хормайстор – Людмил Горчев, хореографията е дело на Анна Пампулова (гост). На сцената зрителите ще се насладят на изключителните солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:


Режисьор-постановчик – Небойша Брадич (гост)
Диригент-постановчик – Юли Дамянов
Сценография – Мирослав Табачки (гост)
Художник на костюмите – Исидора Молес
Хормайстор – Людмил Горчев
Хореограф – Анна Пампулова (гост)
Концертмайстор – Мария Кирова
Диригенти – Огнян Митонов, Людмил Горчев
Асистент-режисьор – Александър Мутафчийски
Координатор на проекта – Пеньо Пирозов

* * *

За мюзикъла:

 

„Какво е “Цигулар на покрива”?

– Шагал?
– Не. Цигуларят на покрива е евреин, който е винаги по-близо до небето, отколкото самият покрив.”

 

Заглавието на мюзикъла „Цигулар на покрива“, покорил сърцата на милиони зрители по целия свят, е избрано в чест на знаменитата картина на Шагал изобразяваща цигулар стъпил върху покрив на къща.


Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов вместо да слушат дълга – повече от 50 години след премиерата си – трогва хората от различни националности и религии. Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. А в моментите на най-големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след  друга.


За триумфа на мюзикъла важна роля изиграва и уникалната хореография на Джеръм Робинс (хореографът на „Уестсайдска история” ), в която се преплитат еврейски традиционни танци и украински гопак.


В историята на американския музикален театър творческият тандем Джери Бок – Шелдън Харник остава благодарение на този свой шедьовър. Премиерата на  „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964 година. Постаяновката се играе до 12 юли 1972 година – цели осем години и девет месеца. Изиграни са над три хиляди представления. През 1965 година мюзикълът спечелва девет награди „Тони”. Пет години по-късно „Цигулар на покрива“ е представен и пред лондонската публика, където са изиграни над 2000 спектакъла.


Мюзикълът “Цигулар на покрива” не е загубил своята популярност и до днес. Признат за класика в жанра, той продължава да се играе на много професионални и любителски сцени по цял свят. Редовно се възобновява на Лондонския Уест Енд и в музикалните театри на Бродуей. Любопитно е, че по него всяка година се правят около 500 любителски постановки само в Съединените щати.


За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7022 |11.05.2017 Мюзикълът ”Котките” от Бродуей идва за първи път у нас . 0| 7423 |14.03.2014 Филмът "Хубава жена" става мюзикъл . 0| 7133 |29.10.2012 Вдовицата на Кърт Кобейн го възпява в мюзикъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads