Реклама / Ads
2| 6413 |06.10.2015 АРТ ДЖУНГЛА

БТС: Замък атракцион сред 100-те национални обекта е грешка

.
замъкът в Равадиново
Техническа и персонална грешка е включването на готическия замък атракцион в книжката със 100-те национални исторически обекта, обяви по БТВ изпълнителният секретар на съюза Венцислав Удев.
 

Социалните мрежи гръмнаха от възмущение, след като на корицата на книжката, на която туристите събират печати от 100-те национални туристически обекта, се появи замъкът в Равадиново.

 

От тези книжки са отпечатани 1800 броя и те ще бъдат изтеглени, обеща Удев. Идеята била да се предложи на замъка да се рекламира в книжката срещу заплащане, но на вътрешните страници. Служител на туристическия съюз на своя глава изпратил писмото на собственика на атракционна и решил да го постави на първа страница срещу 3000 лв. Той бил наказан с административна санкция, а съюзът най-вероятно ще върне пърите на собственика на атракциона.

 

Управителят на замъка Янко Кръстев отново показа писмото и обяви, че те са спазили всички правила и процедури. Относно обвиненията, че замъкът е кич, той напомни, че проектът и инвестициите са частни.

 

Професорът по културна антропология Ивайло Дичев обяви, че е масова практика последните години да се строи такъв „кич”. Кичът е имитация, нещо което се прави бързо, уточни той. Според проф. Дичев по-големият проблем, е че подобни бутафорни проекти се финансират с евросредства. Той даде за пример палатките и манекените в село Мезек в Родопите и „античната стена” от пластмаса в Раднево.

 

Археологът проф. Николай Овчаров обясни, че тези проекти са т. нар. „меки мерки”, за които настоявал Европейският съюз. Той призова да не се омаловажава реставрацията на много исторически обекти с евросредства. Овчаров даде за пример проектите, по които е работил, като Перперикон и Велики Преслав, както и възстановяването на две църкви във Велико Търново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7397 |15.10.2014 Радост! .бг – националният домейн на България . 0| 6189 |30.12.2013 Националният исторически музей посреща посетители безплатно . 1| 7694 |18.09.2013 „И въздигнаха България в Царство" показва Националния военноисторически музей . 10| 9146 |14.09.2012 Гангстерска комедия на война срещу Националния филмов център

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads