Реклама / Ads
10| 9184 |14.09.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Гангстерска комедия на война срещу Националния филмов център

.
Георги Костов заедно с двамата главни актьори - Ивайло Захариев и Рая Пеева Източник: Фрогнюз
„Войната” срещу Националния филмов център (НФЦ) продължава. Този път с „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”. На 12 септември беше официалната премиера на филма на режисьора Георги Костов, а от днес гангстерската комедия е на голям екран.
 

Георги Костов спонсорира проекта си сам, подобно на колегата и приятеля си Влади Въргала с филма му „Операция Шменти капели”, който също участва в лентата наред със звездите Георги Кадурин, Асен Блатечки, Деян Донков, Дичо, Део и др.

Главните роли се изпълняват от Ивайло Захариев и Рая Пеева, и двамата дебютиращи на голям екран в подобна комерсиална продукция с участието си в „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”.  

През 2010 г. Костов кандидатства за финансиране към НФЦ, откъдето класирали проекта му на предпоследно място. Не се пробва втори път, след като се уверява със собствените си очи, че средствата се раздават само на „заслужили” кинодейци.

Георги Костов разказва за порочната практика, която действа още от времето на социализма. „Това са едни и същи хора, които дават пари само на други определени хора.” „Заслужилите” получават субсидия по един милион средно. От тези пари те снимат за 200-300 хил лв., а останалите пари си мушкат в джобовете.

Между интересните примери за разпределянето на средства е филмът „Козелът” на режисьора Георги Дюлгеров, в който главният герой – козел, е взел хонорар от 10 хил. лв., поне на хартия. „Много са хората, които се чудят къде са похарчени парите от бюджетите на филми като „TILT” или „Мисия Лондон”. Резултатът са абсолютни бози с огромни бюджети”, казва Георги Костов.   

Първоначалната идея  за "Пистолета" го спохожда още като студент в НАТФИЗ. Тогава той замисля късометражен филм, чиято идея е пародия по филма на Гай Ричи „Две димящи дула”. „Впоследствие промених сценария и реших да направя нещо свое. Обаче запазих заглавието. Направи ми впечатление, че то се харесва, и по този начин исках да провокирам зрителския интерес.”

За вдъхновение му служат разни престъпни индивиди, които познавал. Решава да изгради образите им по-нестандартни и комични, защото открива, че всеки от тях е луд по свой собствен начин. Не желае да черпи теми от мутренската действителност, която царува.

Кастингът за филма протекъл дълго и изморително. Въпреки че Георги Костов разлепил плакат за него само в сградата на НАТФИЗ, се стекли випуските по актьорство и от НБУ, и от Театралния колеж „Любен Гройс”. Толкова бил отегчен от бездарни преструвки, че напуснал кастинга 15 мин преди края му, без да открие главния си актьор. Точно тогава се появил Ивайло Захариев.

Една седмица по-късно Георги Костов прегледал записите на останалите кандидати. Фотогеничен и естествен пред камерата, Ивайло Захариев веднага го спечелил за главната роля на Антон.

Антон е двадесет и три годишен студент с прякор Красивия, който иска да продължи следването си, но за осъществяването на тази цел първо трябва да намери пари отнякъде.

Красивия решава да рискува, но поради неблагоприятни за него обстоятелства се оказва в страхотна каша от преплитащи се комични и абсурдни случки. Верен негов спътник е приятелят му Космонавта, в ролята Пламен Великов.

Двамата се забъркват със съмнителни лица – наркобоса Бръснача, който се изпълнява от Георги Кадурин, глуповати дребни мошеници, опасно топ ченге, секси блондинка, корумпирани държавни служители, футболист и мутреса, свързани от любовта си към Достоевски, и много други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8358 |17.02.2012 Въргала преосмисля прехода в екшън комедия с Аня Пенчева . 6| 7952 |22.12.2011 Пловдив във война с Вежди Рашидов за Панагюрското съкровище . 3| 7398 |24.03.2011 Германка преведе "Война и мир" "с търпение и време" . 0| 6643 |14.03.2010 "Една война" победи на 14-ия София Филм Фест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads