Реклама / Ads
4| 5597 |01.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Бутафорно строителство унищожава българското наследство

.
Една от многото нападани реконструкции - крепостта "Кракра Пернишки“ Източник: citybuild.bg
Съдбата на българското културно наследство е застрашено от необратимо увреждане от практиката да се изграждат бутафорни културни ценности.
 
Учредители на „Форум културно наследство" изразиха своята загриженост в декларация, адресирана до председателя на парламента, президента, премиера, ЕК, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и др. Те настояват да се пази автентичността на паметниците и решенията за възстановяването им да се вземат, след произнасяне на експерти.

Членовете на организацията твърдят, че българското културно наследство е „застрашено да бъде необратимо увредено от нарастващата практика да се изграждат измислени бутафории на български културни ценности, достигнали до нас частично запазени". Тъй като липсва достоверна информация за това как са изглеждали някога те, тяхната днешна реконструкция - възстановяване „до зъбер" и „до керемида", основано единствено на предположения, представлява недопустима фалшификация, пишат от сдружението и допълват, че това е в противоречие със съвременната научна консервация и реставрация.

Освен всичко друго тази практика противоречи на международните конвенции, ратифицирани от България, на българския Закон за културното наследство, който изисква „максимално запазване на автентичността" на културните ценности, и на редица други международни документи и харти, смятат от организацията.

Друг проблем е, че решенията за реконструкциите се вземат непрозрачно, често на политическо ниво, без професионален и експертен дебат по тях. Това деформирана и националната политика за опазване на наследството, тъй като приоритет в нея става новото строителство на измислени "паметници", в които се инвестират д милиони левове, вкл. от еврофондове. В същото време 40 хил. автентични български ценности се рушат и за тях държавната отделя едва 500 хил. лв. ежегодно.

Заради това от „Форум културно наследство" отхвърлят категорично практиката на ново строителство на крепости, дворци и църкви. „Решително се противопоставяме на агресивното, заблуждаващо широката общественост пропагандиране на тези практики от представители на държавни институции с недопустимо арогантен, обиден и клеветнически спрямо професионалните кръгове тон", пишат оттам.

Те настояват за диалог с между държавата и експертните общности за съдбата на недвижимото културно наследство, решенията да бъдат вземани прозрачно и след експертна оценка, да бъдат прилагани научни методи на реставрация при спазване на законите и международните практики.

Сдружението настоява още държавните органи да предприемат проверки по сигналите за нарушаване на автентичността в редица проекти и други мерки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 19167 |02.06.2015 Ботев: Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита . 6| 6102 |31.05.2015 Романът "Четвъртък" на Здравка Евтимова излезе на китайски . 5| 6678 |30.05.2015 В Кубрат правят музей на Лили Иванова . 2| 13028 |29.05.2015 Любен Дилов открива изложба с еротика на "неморалния" Стоян Венев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads