Реклама / Ads
0| 5219 |14.11.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Бутиково издание на "Царицата на чардаша" с Биби Икономова

.
Признание за голямата Добрина Икономова
Настроение на сцената, препълнена зала и дълго нестихващи аплодисменти. Така премина юбилейното 100-тно превъплъщение на примата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Добрина Икономова в ролята на Силва от „Царицата на чардаша“ на Калман.
 
„Скъпа Биби, няма незаменими хора, но има недостижими – като теб! И в живота, и на сцената! Искрено се надявам, че обичта и  уважението, което всеки един от нас – твоите колеги изпитва към теб, е  невидимата, но здрава творческа връзка помежду ни, която ще ни позволи да продължим да мечтаем!“ се казва в поздравителния адрес, с който се обърнаха към нея всички нейни колеги.

„Вдъхновените Ви изяви са истински празници на духа. Незабравими са превъплъщенията Ви в централните сопранови роли – Анна Главари от „Веселата вдовица”, Розалинда от „Прилепът”, Силва Вареску от „Царицата на чардаша”, Графиня Марица  от едноименната оперета – всички създадени с Вашия талант, артистичност, богата култура и професионализъм. Вие сте една от любимките на публиката, която всеки път Ви дарява с нестихващи аплодисменти.“ Това пък написа в своето поздравление ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Добрина Икономова завършва Националната музикална академия ”Проф.Панчо Владигеров” в класа по пеене  на Ирен Бръмбарова и веднага дебютира на сцената на Музикалния театър в ролята на Силва Вареску в оперетата на Калман ”Царицата на чардаша” и на сцената на Бургаската опера  в операта „Травиата” на Верди. От 1994г. е водеща солистка  на Музикалния театър и участва във всички негови турнета в Германия, Франция, Швейцария, Австрия и Япония.

В репертоара й  са ролите на Анна Главари от „Веселата вдовица” на Лехар, Розалинда от „Прилепът” на Щраус, Силва Вареску от „Царицата на чардаша” и Графиня Марица от едноименната оперета на Калман.

Носител е на първа награда на конкурса „Проф.Христо Бръмбаров” и  на конкурса „Мими Балканска”, специална награда за Калманов изпълнител и „Кристална лира”  в категорията „Оперно и оперетно изкуство“ за 2005 г.  на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

В специалното издание на този спектакъл на Добрина Икономова, й партнираха нейни колеги от различни поколения – дългогодишните й сценични партньори – Марио Николов в ролята на Едвин, Богомил Спиров в ролята на Бони и Станимира Василева в ролята на Щаси, както й Христо Сарафов в ролята на Фери Бачи, Калина Ангелова като Цилика, Иван Панев – Мишка, Драгомир Стойков – в ролята на стария Княз, Емил Митрополитски в ролята на Генерала  и Александър Василев в ролята на Нотариуса. На диригенския пулт бе маестро Юли Дамянов.

С присъствието си в салона на Музикалния театър и с цветя празника на Добрина Икономова уважиха много нейни близки, приятели, колеги и почитатели, сред които звездите на българската естрада Лили Иванова и Маргарита Хранова и семейството на проф. Александър Джеров. Цветя за празника изпратиха и кметът на София Йорданка Фандъкова и Министерството на културата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13398 |08.05.2014 На 80 г. Донка Шишманова в "Царицата на чардаша" . 0| 10075 |13.02.2014 Празничен спектакъл "Царицата на чардаша" в памет на Видин Даскалов . 0| 6314 |18.05.2012 Започна тазгодишното издание на фестивала в Кан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads