Реклама / Ads
0| 5180 |29.08.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Дантелено чудо от хартия

.
Посланикът на Република Украйна Негово превъзходителство г-н Микола Балтажи и директорът на ИЕФЕМ – БАН доц. д-р Петко Христов откриват на 30 август /вторник/ от 18:00 часа в централното фоайе на Княжеския дворец /пл. „Княз Александър I” 1/ изложбата „Дантелено чудо от хартия“. Изложбата е художественият подарък от украинците за българската публика по повод двадесет и петата годишнина от обявяването на Независимостта на Украйна.
 

Сред различните видове на украинското народно декоративно изкуство, което има дълбока и богата традиция, важно място заема художественото изрязване от хартия (на украински – „витинанкаˮ). Изкуството представлява орнаментално изрязани изделия от тънка хартия, които са украсявали  интериора на традиционното украинско жилище. “Витинанката” е своеобразна дантела от хартия на която присъстват флорални, зооморфни, атропоморфни и тематични приказни, старинни и обредни мотиви. Изрязват се с ножица или нож, от бяла или цветна хартия, прегъната няколко пъти. Украинците традиционно ги използват за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци, етажерки, комини, печки, както преди празници така и във всекидневния живот.

 

Днес активно се популяризира този вид народно творчество от майстори, които са съхранили и развиват традицията. Съвременните изделия изрязани от хартия вече не са предназначени само за украса на дома – те се представят на изложби, допълват интериора на обществени сгради, превръщат се в част от полиграфическата продукция, елементи от пощенските картички и календари, оригинално допълнение към декора на театрални постановки и др.

 

Изложбата „Дантелено чудо от хартияˮ, създадена от Днепропетровска къща на изкуствата, открива възможност да се запознаем с различни авторски стилове на това изкуство. Експозицията в Националния етнографски музей представя около 70 изделия, изрязани от хартия, най-доброто от различни майстори на този занаят. В тези произведения са изразени най-характерните за Поднепровието мотиви, техники и форми. Изложбата е художественият подарък от украинците за българската публика по повод двайсет и петата годишнина от независимостта на Украйна. В изложбата бъде прожектиран филм за украинската независимост.

 

Представените изделия от хартия имат своята особена художествена структура, орнаментика и техника. Изложбата добре илюстрира различните мотиви на този тип изкуство:

- света на растителни форми, стилизирани цветя;

- старинните символи, народните традиции, празници и обреди;

- антропоморфни мотиви;

- зооморфни образи, често фантастинчни;

- сюжетно-тематични композии на литературни творби.

Местните особености на изделията са представени най-изразително в творчеството на представителя на Националния съюз на майсторите на народно изкуство на Украйна – Наталия Авдеенко. Тя принадлежи към творческо семейство, в което това изкуство се практикува вече трето поколение. В творбите си тя следва най-добрите традиции, присъщи на петрикивската „витинанкаˮ. Наталия Aвдеенко показва сгънати хартиени декорации – сложни мащабни произведения на изкуството, създадени от отделни орнаментални елементи, хармонично съчетани помежду си и подредени в единна декорация.

 

Творческото наследство на професионалния художник Андрий Пушкарьов е пример за друг начин на развитие на “витинанки”. Майсторът съчетава постиженията на народните хартиени декорации, съчетавайки ги с апликация и графика. Неговият авторски почерк включва и оцветяване на хартията с восъчни пастели, както при графичното изкуство. Освен с технологични иновации, художникът експериментира в композиционните сюжети. Образите на неговите изделия са ангели, казаци, жени-пазителки, коне. За тях са характерни схематичност, сдържана стилизация, прецизна отчетлива контурно-силуетна форма, асиметрия, ритъм на дребния щрих, ограничена цветова гама.

 

Посетителите на изложбата ще останат очаровани от разнообразието на невероятното украинско дантелено чудо от хартия, сътворено от тези и други майстори. Творчеството им носи в себе си дълбока традиция и е белег за високата орнаментална култура на украинския народ. Най-вече тези изваяни от хартия чудеса са носители на добрата енергия и топлината на ръцете на техните създатели.

Ръководител на проекта е изкуствоведът Валентина Слобода, куратор на изложбата е д-р Анита Комитска от ИЕФЕМ – БАН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2154 |26.03.2024 Веселин Тодоров: Ако изборите не са 2 в 1, нека са на 9 и 23 юни . 0| 2154 |26.03.2024 Хамас обвини Израел за провала на досегашните мирни преговори . 0| 2435 |21.03.2024 "Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра . 1| 3462 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads