Реклама / Ads
3| 18505 |20.11.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Дело за дискриминация тегне зад казуса "Йори"

.
Случаят с магарето Йори се завихри покрай пловдивската опера и предстои да бъде решен в съда
Казусът покрай магарето Йори в оперен спектакъл се оказа много по-дълбок от първия му прочит като унизителен за изпълнителя му. Баритонът в операта в Пловдив Михаил Пулиев заведе дело за дискриминация срещу директора на културната институция Пламен Тасев.
 

По думите му специалното отношение срещу него е заради позицията му на синдикален председател. „Проблемът е, че този господин беше назначен без конкурс 2010 година, когато трябваше да се извършат най-болезнените съкращения. Той не е защитавал концепция. От начало работехме ръка за ръка до момента, в който колегите ме сезираха за това, че се представя по едно представление месечно”, обясни Пулиев пред bTV.

Чашата преляла, когато оперният певец поискал неплатен отпуск, за да изпълни международни ангажименти, а директорът му отказал и му дал задачата да „подскача смешничко пред малките деца” в ролята на Йори от „Мечо Пух”.

Според Пулиев същността на образа не е основният проблем, тъй като той е изпълнявал и други „екзотични” роли: „Проблемът е - искаме ли да се връщаме към онези времена, когато правихме във фабрика спявки в стила на селски вечеринки, или ние сме професионалисти”.

„Аз играя драматични роли – не ми е това работата, не ми го позволява здравето. Неговата теза е да не кани външен човек. Същевременно на моите спектакли той кани гости, а аз съм отстрани, защото съм го „ритал по кокалчетата”, казва още баритонът.

В отговор директорът на пловдивската опера заяви, че част от изразените тези са неверни, а това не е първият отказ на Пулиев за участие в спектакли:

„Защо неговите колеги се разграничиха от неговите действия? Защото той защитава лични интереси. Той си стои в София, където му е много удобно да бъде, идва на 3 месеца да изпълни нещо, прави 3-4 отказа и си получава заплатата. Това е много удобен начин на живот”.

На обвиненията, че операта има по един спектакъл месечно, Тасев заяви, че проблемът е в липсата на зала. „Може ли да се правят състезания на Формула 1 без писта”, попита той.

В четвъртък комисията по дискриминация ще се заеме с казуса „магаренцето Йори”, но Тасев обяви, че няма да присъства заради професионален ангажимент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7197 |16.11.2012 Новогодишният концерт в НДК се завръща . 14| 15552 |17.11.2012 За простотията . 0| 6880 |14.11.2012 Ники Илиев взе престижна награда от Ню Йорк . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads