Реклама / Ads
0| 8062 |16.05.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Дешифрираха загадъчния ръкопис на Войнич

.
Ръкописът на Войнич
Ученият Джерард Чешър от Бристолския университет в Англия разгада езиковата система на ръкописа на Войнич, съобщи сп. Romance studies. Според ученият манускриптът е написан мъртвият проторомански език.
 

Ръкописът на Войнич е написан през 15-и век от неизвестен автор на неизвестен език. Артефактът е открит през 1912 г. от антикваря Уилфрид Войнич във Вила Мондрагоне. 

 

За цялото известно време на съществуване на ръкописа той е обект на интензивно изучаване от много професионални и аматьорски криптографи, включително някои от най-добрите и известни американски и британски криптоаналитици от Втората световна война, но всички те се провалят в това да декодират която и да е част от текста. Тази последователност от неуспехи превръща ръкописа на Войнич в известен предмет на историческата криптография, но също дава живот и на теорията, че книгата е просто една „изпипана“ безсмислена последователност от случайни символи.

 

Според някои изследвания ръкописът е изготвен в периода 1404 – 1438 г. и за негов автор се предполага алхимикът Никола Фламел (1330 – 1418), а съдържанието най-вероятно описва алгоритъм за производството на философски камък – еликсир на безсмъртието.

 

По мнението на учения Джерард Чешър, манускриптът е написан на мъртвия проторомански език, който бил разпространен в цялата европейска част на Средиземноморието. Чешър превел няколко фрази от ръкописа. 

 

Той заключил, че знаковата му система е по-сложна и по-малко интуитивна в сравнение с други писмености. С това се обясняват рядкостта й и бързото й остаряване. В ръкописа е използвано съчетание на умрели езици, включително разговорен латински. Сред другите уникални характеристики на манускрипта са наличието на неизвестни символи, липсата на специални препинателни знаци и присъствието на двойни съгласни, като дифтонги, трифтонги, квадрифтонги и дори квинтифтонги, които се използвали за обозначаване на определени звуци.

 

Чешър смята, че за дешифриране на ръкописа е нужно да се опознаят граматически правила. Той изследвал различни варианти на ключови символи, използвани в ръкописа, и съответствието им с широко използвани символи в съвременните езици. Освен това превел текстове, съпровождащи изображения в ръкописа. Оказало се, че текстовете са посветени на къпането, медицинските растения, вулканичните изригвания, астрологията и други теми.

 

Книгата е наречена така в чест на американския търговец на книги от полски произход Уилфрид Войнич, който се сдобива с нея през 1912 г. Сега тя се съхранява в Библиотеката за редките книги и ръкописи „Бейнеке“ в Йейлския университет.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6266 |21.04.2019 Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир . 1| 6492 |02.02.2019 Историци откриха древен ръкопис за крал Артур . 0| 7689 |10.08.2017 Колекцията от ръкописни книги на НИМ излезе в книга . 0| 5428 |10.04.2015 В Троянския манастир ръкопис на 3 века

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads