Реклама / Ads
0| 4220 |01.01.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Днес се навършват 160 години от рождението на Алеко Константинов

.
Алеко Константинов
На първи януари 2023г. се навършват 160 години от рождението на Алеко Константинов, който е любим хуморист на много поколения българи, но същевременно той е и дълбок критик на българския живот.
 

Въпреки беднотията и трагедиите, които е изживял и въпреки нелепата си смърт, сякаш причинена от ръката на собствения му герой, Алеко Константинов е останал в паметта като един от малкото Щастливи българи.

 

Не случайно: "Нашият патриотизъм не е обич към България, а омраза към Запада и някаква срамежлива симпатия към Изтока." Този извод прави състоялата се дискусия между Александър Кьосев, Калин Янакиев, Явор Гърдев и Тони Николов.

 

"Напоследък често се говори за патриотизма, като патриот се обявява кой ли не и каква ли не каузи се заявяват като патриотични. Някак си свикнахме с това, свикнахме с кресливия патриотизъм, свикнахме с показното родолюбие, свикнахме с татуировките на бележити личности по гърбовете, с ледените хора и какво ли не още. Как обаче можем да противопоставим действителното отношение на родолюбие и обич към родното на този показен, отвратителен, креслив и често пъти импортен патриотизъм?" – казва Тони Николов от Портал Култура.


На 1-ви януари 2023 г. от 18:00 ч. на бул. "Витоша“ 67-69, София, около скулптурната фигура на Алеко Константинов се събират интелектуалци и творци, които ще говорят за разликата между Алеко и неговия герой, за истинското и за фалшивото родолюбие.

 

Актьорът Руси Чанев ще прочете откъси от "Бай Ганьо“, а проф. Александър Кьосев ще произнесе кратко слово за гражданския патриотизъм на Щастливеца. По няколко думи можете да чуете и от писателите Георги Господинов, Михаил Неделчев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева, Деян Енев, Калин Терзийски, Иван Ланджев, Кирил Василев и др. Желаещите от публиката също могат да прочетат любими цитати.


Ще има и баница с патриотични късмети по повод Новата 2023 година с надеждата тя да бъде по-щастлива!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4576 |09.12.2022 80 години от рождението на Стефан Данаилов . 0| 4284 |21.11.2022 Предстои ”Стефан Данаилов на 80: Години любов” в памет на обичания актьор . 0| 4059 |03.11.2022 Днес е денят на българския художник . 0| 3720 |01.11.2022 Пуснаха марка за 100 години от рождението на Стоянка Мутафова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads