Реклама / Ads
0| 6024 |30.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

"Дни на предизвикателствата" ви очакват в София

.
Фестивалът на приключенията, пътешествията и експедициите "Дни на предизвикателствата, ще се проведе за пети пореден път в София. Мястото на срещата е Домът на киното, от 1 до 3 декември, точно от 18:00 до 22:00 часа.
 

Идеята за този фестивал  на българските приключения и експедиции, на българската кауза да защитим природата, се ражда преди пет години. Тогава туристическа агенция „Одисея-ин” и магазини „Стената” за първи път срещат българската публика с лица от френската планинарска авансцена. Тогава се поставя и началото на това вече традиционното и очаквано събитие.

Днес тази проява среща в реално време пътешественици, публика, експедиционери, организатори и спонсори на пътувания в планините, пустините и пещерите в България и по света. Акценти в нея са представянето в няколко поредни вечери на значимите събития, случили се под и над земята, през отминаващата 2009 година.

Тематичните вечери ще бъдат посветени както на пътешествията, така и на екстремните изживявания на всички континенти и във всички техни форми: катерейки, покорявайки върхове, летейки, изследвайки дебрите на земята, карайки ски или колело, спускайки се по водите на бързи реки. Вниманието на публиката ще бъде насочено към гражданските инициативи за защита на българската природа, пейзаж, биоразнообразие и традиции.

Специален гост на  тазгодишното издание на феста ще бъде легендарният алпинист Курт Албърт, който в началото на 70-те той въвежда нов стил в алпийското катерене - без да бъдат използвани допълнителни технически приспособления. На него ще му бъде предоставена честта да открие събитието и да направи 2 презентации, последвани от дискусии с публиката.

Петя и Камен Колчеви ще разкажат за предизвикателството да изкачиш първенеца на планетата – Еверест.

Боян Петров ще сподели преживяванията и перипетиите си на Гашербрум I (8080 м.) и Гашербрум II (8035 м.) в Каракурум.

Красотите на “Снежна”, втората по трудност и достъпност пещера в света, ще ни разкрие русенският спелеолог Теодор Кисимов.

Коалиция „За да остане природа в България” ще направи обзор на инициативите за защита на българската природа през 2009.

В двата си премиерни филма „Тунис и Мароко с ритъма на пустинята” „Зиг Заг Холидейз” ЕООД ще ни поведе към мистичността и чара на Сахара.

На free ride и екстремните ски е посветен документалният филм на Алеко Желязков „Бяло”, в който дори и тези, които не карат ски ще усетят тръпката от карането в пудра.

За предизвикателството да прекосиш  800 км в Кения и Танзания с велосипед само за 30 дни ще ни разкажат Борис Петров и Васил Тодев.

Пламен Петров, единственият wing suit пилот в България, пък ще разкрие какво е усещането да се отдадеш на свободното падане, скачайки от 350 метрова скала.

В рамките на „Дните” е проведен и фотоконкурс на тема „360° предизвикателства”, с цел да се покажат различни гледни точки към предизвикателствата, създавайки 360-градусова панорама от приключения и емоции.

255 са получените  фотографии на 82 автора, като 30 подбрани творби от тях ще бъдат включени в изложбата, чието официално откриване е на 1 декември в 18:00 часа в Дома на киното. Тя ще може да бъде видяна до края на фестивала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6912 |30.11.2009 "Коледария" ще радва софиянци . 1| 5742 |29.11.2009 Български филм грабна 2 награди в Италия . 0| 7830 |28.11.2009 Balkan Scientist: нео-традиционна музика от сърцето на Балканите . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads