Реклама / Ads
1| 6588 |15.01.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Дж. Дол зове в Европа: Идете, да видите София!

.
Трябва да отидете и да видите София. В последните години градът се развива много бързо. Това каза Джоузеф Дол, председателя на ЕНП при откриване в Страсбург на общата изложба на българската столица, Народната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ и Библиотеката на хуманистите в Селеста, съобщи пресцентърът на Столична община.
 

Дол посочи, че е посетил много пъти София и метрото е сред нещата, които се вижда колко бързо променят живота на хората. Председателят на ЕНП посочи, че познава работата на кмета на София. „Фандъкова е изключително амбициозен кмет, знам за приоритетите и каузите й и заставам зад всяка ваша кауза, зад София, зад България“, каза Джоузеф Дол. 

Съвместната изложба се провежда под патронажа на Джозеф Дол и Мария Габриел, евродепутат от групата ГЕРБ/ЕНП. Тя бе открита и от и председателят на комисията по култура и образование в Европейския парламент Дорис Пак и кметовете на двата града София и Селеста – Йорданка Фандъкова и Марсел Боер. 

В изказването си Дорис Пак заяви, че в общата изложба на два различни по мащаб градове се вижда как различните културни идентичности формират Обединена Европа. Дорис Пак сподели как е променила мнението си за България, разглеждайки София. Тя разказа как това лято след като е посетила музеите на София е видяла впечатляващото културно-историческо богатство на града и на свой ред също призова гостите от европейските институции да посетят столицата на България. 

В своите думи кметът Йорданка Фандъкова заяви, че общата изложба представя книжовността, която показва Европа като общо духовно средище. Благодарение на изложбата за пръв път извън България бе показан оригиналът на Добрейшовото евангелие –което е уникално с това, че за пръв път в славянската книжнина авторът е нарисувал себе си редом до свети Йоан и написал собственото си име. Поп Добрейшо не само избира сам името, с което да се нарича, но то носи допълнителен смисъл, защото означава най-добър. Такъв е и случаят със стенописите на Боянската църква, разказа Фандъкова. На стенописите са запазени едни от най-старите детайлни автопортрети на исторически личности в световната история. Етюдите на Добрейшовото евангелие и стенописите на Боянската църква показват ново светоусещане – насочване на погледа към човека. Това са едни от първите произведения с идеите на хуманизма от 13 век, каза също кметът Фандъкова. Евангелието бе представено от директора на Народната библиотека проф. Боряна Христова.

„Трябва да виждаме в нашата Европа не просто общия европейски пазар, европейската криза или Европа на предразсъдъци и нетолерантност. Тя трябва да продължи да бъде една Европа на идеи, Европа на знанието, Европа на културата, Европа на ценностите“, каза Мария Габриел. Тя заяви, че присъствието на трима ръководители на политически групи от Столичния общински съвет на изложбата представлява символ на единство, когато става въпрос за насърчаване на културата в София, културата в България и културата в Европа, каза Мария Габриел. 
И с финансиране от ЕК София успя да разкрие част от уникалното археологическо богатство на града - разкопките на древна Сердика и подземния музей под храма „Св. София“ са част от хилядолетната история на града, който е един от най-древните в Европа. 

„За нас е важно да успеем да развием града ни като популярна дестинация за културен и исторически туризъм. Убедена съм, че тази изложба ще ви накара да дойдете и да разгледате София“, каза кметът Фандъкова. 

В общата изложба София представи пред Европейския парламент в Страсбург знакови личности и места от историята на града и района. Присъстваха двама съвременни творци от София – писателят Алек Попов и музиканта Теодосий Спасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11320 |14.01.2014 Поклон пред Кольо Карамфилов . 1| 8126 |14.01.2014 Класическата музика в помощ на ученика . 0| 7335 |13.01.2014 Наградите "Златен глобус" вече са история . 2| 7881 |12.01.2014 Стоянка Мутафова: Война прекарах, но такава обърканост не е имало.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads