Реклама / Ads
5| 8292 |28.10.2009 АРТ ДЖУНГЛА

„Досието на ДС” тръгва по екраните

.
Утре от 19 часа в Дом на киното, ул. „Екзарх Йосиф” 37 ще бъде премиерата на филма „Досието на ДС”. Продуцент е Комисията по досиетата, режисьор – Ема Константинова, сценарист Лора Иумкова, а историята на тайната комунистическа структура е разказана от Иван Москов.
 

Иван е 21-годишен, студент по операторско майсторство в НАТФИЗ. След случаен разговор той пожелава да научи повече за репресиите, които прадядо му, известният социалдемократ Атанас Москов, е изтърпял от комунистическата държавна сигурност. Докато чака да получи достъп до досието на прадядо си, Иван започва да си задава все повече въпроси за тайните служби на тоталитарна България. Кога, как и защо е създадена Държавна сигурност? Какви хора са работили за нея? Кого и защо са преследвали? Как обикновените българи са се справяли със страха и подозренията, насаждани от агентите и от оперативните работници?

За да намери отговорите, Иван се среща с различни хора: с изследователя Момчил Методиев, с интелектуалеца Джони Пенков, с оперативния работник Цвятко Цветков, с медийния експерт Георги Лозанов, с историка и депутат Андрей Пантев, с журналистите Тома Биков и Мариела Балева. Неусетно личната история се е превърнала в пътуване по следите на една зловеща институция, за която днешните млади хора не знаят почти нищо, но която продължава да се намесва в живота ни. А кадрите на Иван са достатъчни да оформят едно нейно визуално досие – “Досието на ДС”.



Досието на ДС е дебело и сложно. Проблемът ДС се състои от много проблеми и с един филм не може да бъде нито изчерпан, нито поставен в цялата му сложност. Искаме младите хора, ако попаднат пред подобни ситуации, да знаят как да търсят отговорите”, казва сценаристът Лора Шумкова. Според нея филмът е предназначен за най-широка публика, но по-специално авторите искат да провокират поколението, родено в годините на прехода, което има по-малко информация и не е живяло през този период.

„Има смисъл младите да знаят за ДС и за това историческо време и да гледат на него от дистанцията на времето”, казва Лора Шумкова. Тя преподава в Нов български университет, а с другите създатели на филма са се събрали покрай телевизионния проект „Голямото четене”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7205 |27.10.2009 Националният природонаучен музей стана на 120 години . 2| 6112 |26.10.2009 Никола Гюзелев стана Доктор хонорис кауза . 5| 6071 |25.10.2009 Наш филм спечели Голямата награда в Токио . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads