Реклама / Ads
31| 11622 |08.05.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Хр. Друмев: Вежди, на колене те моля, не давай парите на НДК да изчезнат!

.
В крайна сметка държавата е собственик на НДК и може да взима своите решения. Докато аз съм министър, това ще бъде дворец на културата.
 

Няма да си позволя да кажа лоша дума за Христо Друмев и много го уважавам, каза Вежди Рашидов, министър на културата в предаването Неделя 150 по БНР.

Преди година, година и половина се говореше, че искат да направят мол от НДК, аз казах още тогава и сега го казвам, това може да бъде само културен център. Тогава направих проверка и се оказа, че е собственост на Министерство на културата. Докато аз съм министър, това ще бъде дворец на културата. Първоначало НДК ще бъде осем месеца към Министерство на финансите, докато траят проверките, каза още Рашидов. Никой не е влагал една стотинка в градинката и подлеза на НДК, там обектите са разпродадени на парче.

От своя страна Христо Друмев, бившият директор на НДК, каза, че досега 14 правителства, с които е разговарял са казвали, че НДК не им е приоритет и не са поискали да се смени статута на двореца. Той уточни, че административната сграда на НДК е била на МО, но сградата е дадена на МК. Държавата се превърна в зла мащеха за НДК. Всичко, което можеше да носи приходи, бе отнето от НДК и беше разпродадено. То беше закупено от властващите, а по-късно беше препродадено, уточни Друмев. Председателката на избрания Борд е съпругата на Радомир Чолаков, който е в оперативното ръководство на сегашните "Труд" и "24 часа". Освен това НДК е публична държавна собственост, която не може да се приватизира и затова се иска да се смени собствеността, посочи той.

Според Друмев, Иво Прокопиев, собственик на Икономедия, е искал отдавна да да приватизира НДК и той е поканил Симеон Дянков да се върне в България. В момента той живее дори в апартамента на Прокопиев, каза Христо Друмев.

От своя страна министър Рашидов каза, че няма да позволи НДК да се приватизира и ако това не стане, той ще си подаде оставката. Министърът посочи, че по тези въпроси трябва да се говори с вицепремиера Симеон Дянков и няма да допусне да се говори против него. Рашидов каза това в отговор на думите на Друмев, че Дянков е едно "дребно човече". Няма нужда от толкова драстичен език, посочи Рашидов.

Христо Друмев припомни, че два етажа от административната сграда на НДК са поискани от Областния управител на София и в крайна сметка те се взеха от ПП ГЕРБ. Той помоли Рашидов да не позволи да се отнемат над 4 млн. лева на НДК в държавни ценни книжа, които са заделени за ремонт на зала 1. "Вежди, на колене те моля, не давай тези пари да изчезнат", каза бившият вече директор на НДК.

Рашидов обеща, като каза, че винаги ще уважава Друмев, но не иска да се говори против колегите му в МС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7627 |08.05.2011 Д. Петров: Първия ми филм просто го спряха! . 41| 8463 |04.05.2011 Прости, Господи, Гьобелс не ме доближава до теб . 33| 12800 |02.05.2011 Днес честваме цар Борис Покръстител . 9| 38607 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads