Реклама / Ads
1| 11304 |09.07.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Екофорум „Зелена вълна – 21 век” стартира в Копривщица

.
От 10 и 12 юли Копривщица ще бъде домакин на 5-тия Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”. На него ще бъдат представени филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда.
 

Фестивалът, който е единствен в България, само за пет години се е превърнал в авторитетен екологичен форум с международно значение и известност. Неговата цел е се популяризират съвременни филми и телевизионни програми, посветени на екологията, организиране на семинари по наболели екологични проблеми, както и запознаване на широката общественост със съществуващите екологични рискове.

Във конкурсната и информационната програма на неговото тазгодишно издание ще участват 105 продукции от 27 държави (Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Македония, Молдова, Румъния, САЩ, Словакия, Сърбия, Тайван, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Черна гора, Чешка република, Швеция и Япония).
Филмите от петото издание на феста ще бъдат прожектирани през трите дни в залите на Читалището (1869) и Старото Възрожденско училище (1837) в Копривщица. Прожекциите са с Вход свободен!

Със свои продукции в международния конкурс ще се представят едни от най-големите европейски и световни медии и известни независими продуцентски къщи и организации.

И тази година Международното жури на фестивала ще присъди престижните награди на фондация “Европейски екологичен фестивал” във всички категории – статуетките “Щъркелово гнездо”, изработени от македонския скулптор Андрей Митевски. Ще бъде връчена и Голяма награда за “Най-добър балкански филм” на екологична тематика.

Членове на журито са: журналистката Румяна Таслакова (Германия/България, Deutche Welle) известният български режисьор Иван Младенов, Марк Босани (Великобритания, Координатор на „Коалиция за климата - България”), Иван Митевски (Македонска национална телевизия) и д-р Здравко Каменов (ВМА).

Държавната агенция по горите и тази година ще присъди своята награда на фестивала за най-добър филм за запазване на биологичното разнообразие.

В програмата на културния форум се предвиждат редица съпътстващи прояви - Кръгла маса на тема “Отпадъците – проблеми и модерни решения в Европа”; семинар за журналисти, организиран от фондация „Конрад Аденауер”, Европейски център; засаждане на дървета във фестивалния парк „Зелена Европа” и други.

Проектът „Зелена вълна – 21 век” се реализира с финансовата подкрепа на Представителството на Европейската комисия в България.

Събитието ще мине под патронажа на вицепрезидента ген. Ангел Марин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5956 |06.07.2009 Български филм ще се гледа на кино в 15 държави . 0| 5827 |06.07.2009 Театър за малки и големи стартира в София . 0| 7262 |03.07.2009 2nd Floor представи пилотния си сингъл . 9| 38674 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads