Реклама / Ads
0| 7645 |14.06.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Етнографи показват венерически болести в изложба

.
Източник: medeffect.ru
Уникална изложба „Венерическите болести от миналото до днес“ е подготвил Варненският музей по история на медицината за народния празник Еньовден (24 юни). Тя е включена в традиционното изложение, което се открива на 20 юни в архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" край Габрово.
 

В изключително аткрактивната програма на празника ще бъдат показани демонстрации на магически ритуали от миналото, конкурс за венец от лековити билки, специализирани издания, дегустации на ястия и напитки, фолклорни песни и танци, благословии и наричания и др.

Това е четвъртото участие на Варненския музей в изложението в Етъра. Поканата е била отправена лично от неговите организаторите, след участието им през 2009 г. със сбирка за историята на контрацептивите, която предизвикала изключителен интерес, разказва Тодорка Стоянова, директор на единственият по рода си музей на Балканите.

Експозицията включва табла и витрини с инструменти и препарати отпреди ерата на антибиотиците. Представените архивни материали съдържат информация за епидемиите от сифилис, разпространявали се и по битов път при общо ползване на съдове и завивки, както и специфичните методи на лечение - мъчителни процедури, в които са употребявани отровен живак, син и зелен камък, с надежда болните да оздравеят.

Лично Стоянова попаднала на описание на нетрадиционен подход - тъй като се приемало, че високата телесна температура унищожава бактерията причинител на сифилиса, пациентът бил заразяван с малария, а за срещу нея вече бил открит хининът.

От изложбата може да се научи още, че скоро след Освобождението българската държава приема закон за борба с венерическите болести, който в комбинация със закона за проституцията ограничава епидемиите и звучи съвсем на място и през ХХI век.

Еспозицията  завършва с пандемията СПИН, за която от варненския музей са използвали информация от младежкия БЧК, РИОКОЗ и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14393 |04.06.2010 „Кристис” и „Сотбис” идват за уникална изложба в София . 1| 5934 |23.05.2010 Елена Йончева подреди изложба за рождения си ден . 0| 7086 |14.05.2010 Показват 12 филма на Антониони с реставрирани копия . 3| 7214 |05.05.2010 Ясен Гюзелев открива самостоятелна изложба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads