Реклама / Ads
0| 5203 |03.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Европейските режисьори осъждат ареста на иранеца Дажфар Панахи

.
Иранският режисьор Джафар Панахи е арестуван заедно със семейството си
Федерацията на европейските филмови режисьори (FERA) остро осъжда арестуването на иранския филмов режисьор Джафар Панахи и на неговото семейство.
 

“Този позорен опит да се накара колегата – филмов режисьор, да млъкне е безочливо посегателство срещу основни човешки права, което говори за потисническата природа на днешния ирански режим. Ние осъждаме най-остро ареста на Панахи”, заявиха европейските режисьори в своя изявление до световните медии.

Свободата на изразяването и на мисленето са основополагащи ценности на всяко просветено общество и би трябвало да се приветстват от всички политически лидери, които претендират, че представляват своите народи.

Г-н Панахи е един от водещите, мислещи автори на съвременното иранско кино. Неговите социално реалистични филми са посрещани с възторг на международно ниво: дебютният му игрален филм „Белият балон” спечели „Златната камера” в Кан през 1995 г.; филмът му „Кръгът” бе отличен с голямата награда „Златен лъв” във Венеция през 2000 г., а „Вън от играта” (2006) взе „Сребърна мечка” на Берлинале – всички тези филми са забранени в Иран.

Европейските филмови режисьори са дълбоко обезпокоени за сигурността и състоянието на своя ирански колега и неговото семейство и настояват за незабавното му освобождаване.

FERA е Европейската федерация на националните асоциации на филмовите и телевизионните режисьори. Учредена е във Венеция през 1980 от малка група перспективно мислещи режисьори, която се разрасна до обединяването на 37 асоциации от 30 европейски страни. Седалището на ФЕРА е в Брюксел, Белгия. Настоящият Президент на ФЕРА е Ищван Сабо (избран през 2008).

Frognews.bg припомня, че вчера вечерта стана, ясно че иранските сили за сигурност са арестувал известният филмов режисьор Джафар Панахи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на сайта на опозиционния лидер Мирхосеин Мусави.

Според информацията полицията е задържала Панахи в дома му заедно с неговите съпруга и дъщеря, както и петнадесет гости. В съобщението се твърди още, че къщата на режисьора е била претърсена, а някои от личните му вещи са конфискувани.

Панахи, който нашумя в началото на века със спечелилия три награди "Златен лъв" филм "Кръгът", е един от видните поддръжници на иранската опозиция.

Засега липсва официален коментар или информация от иранските медии по повод задържането му.

Миналият месец организаторите на филмовия фестивал в Берлин съобщиха, че Панахи е получил забрана от властите в Техеран да пътува до германската столица.

През лятото той бе арестуван за кратко заради посещение на помен на гробищата в Техеран в памет на убитата по време на демонстрациите Неда Солтан, припомня сайтът на арабската телевизия "Ал Джазира".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6633 |02.03.2010 С. Кацарова: Още чакам парите си от кампанията на Г. Първанов . 11| 5731 |01.03.2010 "Ангел си ти" лети за Осло заедно с Миро . 3| 5977 |28.02.2010 Избираме бг песента за “Евровизия” . 9| 38607 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads